Etteheiteid oli Riigikogu esimehel haldusreformile, mis on vähemalt seni jätnud lahendamata mitu olulist ülesannet: riigi ja omavalitsuste ülesandeid ega selleks kuluvaid vahendeid pole täpsustatud, kokkuhoidu pole saavutatud.

„Ainuüksi omavalitsuste võimekuse kasv seda ei kompenseeri, pealegi on reformiga tekkinud üksused väga erineva suuruse ja võimekusega,“ nentis ta.

Kriitikat pälvisid ka juhtumid, kus reformieelsete referendumite tulemustega ei arvestatud, ühinemise eel sõlmitud lepinguid ei täidetud, kus osalusdemokraatia on vähenenud ja ääremaastumine suurenenud. Niiviisi jääb maa tühjaks, aga tühja maad on vaenlasel kerge endale võtta.

„Inimesed on pettumas, võõrandumine omavalitsusest tekitab omakorda võõrandumise riigist,“ lausus varem saue linna juhtinud Põlluaas. „Kokkuleppeid täites on meil aga võimalik end näidata sõnapidajatena, näidata riigimeestena.“

Riigikogu esimees hindas kõrgelt omavalitsuspäevade tava, nentides, et tegemist pole tseremoniaalse, vaid sisulise üritusega. „Aga kas omavalitsuspäevadel tehtud ettepanekuid on alati kuulatud?“ küsis ta retooriliselt.

Eesti IV omavalitsuspäeval „Haridus, teadus ning ettevõtlus – tee tulevikku“ esinevad ettekannetega peaminister ka Jüri Ratas, ministrid, ülikoolide ja teiste õppeasutuste, kohalike omavalitsuste ning ettevõtete juhid ja asjatundjad. Päeva korralduskomitee juht on MTÜ Polis asepresident ja Tallinna Ülikooli lektor Sulev Lääne.