HOLi juht, Kõrgessaare vallavanem Jaanus Valk ütleb, et Hiiumaa kõigi viie omavalitsuse ametlikku seisukohta ta öelda ei oska, aga ei usu, et kellelgi midagi Rahuoja vastu oleks.

Poliitiliselt kuulub Hiiumaa maavanema koht Reformierakonna kontrolli alla. Erakonna Hiiumaa maakonnaorganisatsiooni esimehe Artur Valgu hinnangul toetatakse kohapeal uut maavanemat.

“Tegemist on hästi Hiiumaad tundva inimesega, kellel on nii maavalitsuse kui riigitöö kogemus,” lausus ta.

Poliitilise kuuluvuseta Rahuoja kinnitab, et uue ameti läbirääkimiste juures teda parteisse värbama ei hakatud. “Ainsaks lubaduseks ja kokkuleppeks oli, et teen oma tööd nii hästi, kui suudan.”

Varem on Riho Rahuoja töötanud Hiiu maavalitsuses maavanema asetäitjana ja viimased pea 13 aastat sotsiaalministeeriumis sotsiaalala asekantslerina.

Põhiargumendiks, miks ta maavanema ametiga nõustus, ütleb Rahuoja, et tahtis rohkem Hiiumaal olla. “Pean oma koduks Hiiumaad ja aastatega muutus pidev mandri vahet sõitmine üsna koormavaks,” tunnistab ta. “Seetõttu jooksid minu soovid ja pakutud võimalused väga hästi kokku.”

Mis on uue maavanema esimeseks tegevuseks, Rahuoja öelda ei oska, kuid tema visioon on selge.

“Usun, et mul on kogu riigist päris hea nii-öelda suur pilt ja oskan pärast ministeeriumis töötamist hinnata Hiiumaa võimalusi ning selle alusel strateegilisi plaane teha. Samuti on mul olnud au teha väga palju koostööd omavalitsustega.”

Pikka aega mitmel tasandil teemaks olnud Hiiumaa võimaliku omavalitsuste liitmise kohta ütleb Rahuoja aga nõnda: “Ma ei seaks eesmärgiks mitte üht, vaid ühtset omavalitsust. Näen omavalitsuste juures väga palju ülesandeid, mida saaks ühiselt täita.”

HOLi juht Jaanus Valk nimetab Hiiumaa kõige teravamaks probleemiks nii tööpuudust kui ka tööjõupuudust.

Maavanema positsioonilt aga peab tähtsaimaks maakonna pikaajalise arengustrateegia väljatöötamist koostöös nii omavalitsuste, ettevõtjate kui maavalitsusega.

Eelmine, pea 13 aastat Hiiu maavanem olnud Hannes Maasel vabastati ametist 1. veebruarist 2012. Peapõhjusena toodi välja koostöö mittelaabumine nii regionaalministri kui omavalitsusega.