Euroopa riikidest jagatakse vaid Itaalias restoranides üle jäänud toitu vaestele. Selleks on vaja valmistoit maha jahutada ja pakkida portsjoniteks, mis on jahutusseadmete ja portsjonkarpide tõttu küllaltki kallis protsess, rääkis Eesti Toidupanga kommunikatsioonijuht Nele Hendrikson.

Meil lendab söögikohtades üle jäänud toit piltlikult öeldes laia kaarega prügikasti. Põhjuseks see, et sooja toitu tohib jagada vaid kahe tunni jooksul. “Regulatsiooni poolelt on see täielik nonsenss, siin võiks olla rohkem talupojamõistust,” ütles Hendrikson. “Hea meelega viiksime selle toidu supiköökidesse.”

Kas toitlustuses ülejääv soe toit tuleb tõesti pärast kahte tundi ära visata ja seda ei tohi abivajajatele jagada?

Põllumajandusministeeriumi toiduhügieeni büroo juhataja Ingrid Vesmes selgitas, et toiduseadus ei piira ega keela toidu ära andmist, ainus tingimus on, et üle antav toit peab olema ohutu. Toidu nõuetekohasuse eest vastutab käitleja. Käitleja – ettevõtja, valmistaja, toitlustaja – määrab toidu säilimisaja kas kestvuskatsete või põllumajandusministri määruse „Toidu säilitamisnõuded“ alusel, mille järgi on kuumana realiseeritava toidu säilitamisaeg tõesti 2 tundi alates kuumtöötlemise lõpust.

“Kui käitleja on otsustanud ülejäägid ära anda kuumana, tuleb tal tagada kuumana üleantava toidu ohutus,” märkis ta. Tundes toiduvalmistamise tehnoloogiat ja olles teadlik toidu riknemisprotsessidest ning valides sobivad toidu käitlemis- ja säilitamistingimused, ei pea toitu hoidma tunde kuumas, vaid on mitmeid lahendusi toidu ohutuse tagamiseks toidu säilitamisel ja üleandmisel.

“Üle ei pea andma kuuma toitu, mille kvaliteet kindlasti kannatab, kui seda hoitakse mitmeid tunde üle 63 kraadi C, vaid mõistlik oleks juba toitlustusettevõttes hinnata ressursse ja valmistada ja hoida kuumana toitu kogustes, mis on realiseeritavad ning ei tekita ülejääke,” ütles Vesmes. “Teiseks võib toitlustusettevõttes valmistatud toidu kohe maha jahutada ning säilitada ja üle anda jahutatuna, kui selleks on vajadus.” Nii kuumana kui jahutatuna tuleb toitu säilitada selleks ettenähtud temperatuuril ja aja jooksul, mille määrab valmistaja.

Pikemalt loe toidu raiskamisest homsest Maalehest.