Tugevaks võib nimetada meteoroloogias sajuhulka, kui 12 tunni jooksul registreeritakse vihma 10 mm, ohtliku taseme saavutab vihmasadu, kui see hõlmab Eesti territooriumist 30% ning küündib 15 mm-ni.

Seega, halva ilma tingimused olid kõik täidetud.

Sellele vaatamata pidustused toimusid ning jäävad ehk pareminigi meelde.

Ilmategija ise polnud ka tavalisest soost, tegemist oli endise troopilise tormi Ernestoga, mis arenes 15. augustil keset Atlandi ookeani.

Tuul pöörles Ernesto ümber keskmise kiirusega 21 m/s ning iilid ulatusid 42 m/s. Ameerika mandrile pöörisel jõuda ei lubatud, kuna ümber põhjapookera tiirutav õhu juhtvool ehk jugavool haaras Ernesto endaga kaasa. Haaras kaasa ka Ameerikast Atlandile liikunud metsatulekahjude tahma.

Lähenedes 18. augustil Briti saartele, oli troopilisest pöörisest saanud tavaline kesklaiuste madalrõhkkond. Tuuleiile oli alles kuni 20 m/s ehk et ei midagi erilist sealse piirkonna jaoks, kuid sajuhulgad olid märkimisväärsed ja ulatusid 30 kuni 50 mm-ni.

Nimelt on troopilisele pöörisele iseloomulik varjatud soojus, mis hoiab niiskuse kõrgena ning põhjustab ka suurt sadu.

Endine troopiline pööris ehk Ex-Ernesto suundus edasi üle Põhjamere ning jõudis 20. augusti öösel Lõuna-Rootsi kohale.

Eesti looderannikule maabus pööris alles õhtu eel ning selle vahetus läheduses tuli leppida korraliku vihmaga ka kõige pidulikemal hetkedel. Lõunakaarest loodesse pöördunud tuul ulatus 10-15, Liivi lahel 18 m/s. Sooja oli 17..21°C.

21. augustil kaugenes tsüklon juba Laadoga taha Venemaale ning sellest jäid meile alles harvenevad vihmahood, puhanguline loodetuul ning jahe õhk.