Tänavu jagatakse esimest korda tatart ning võrreldes eelmise aastaga kolmekordne kogus suhkrut.

Kokku läheb jagamisele 3237 tonni kuivaineid ja 394 000 liitrit toiduõli. Kuivainetest jagatakse tatart, makarone, riisi, neljaviljahelbeid, mannat ja suhkrut.

Abist ei loobuta

Mitmel pool on puhkenud juba ärevus, sest inimesed kardavad jagatavast abist ilma jääda. Paljudes omavalitsustes saavad toiduabi vaid need, kes elavad alla toimetulekupiiri ehk need, kellele pärast elamispinna kulude eest tasumist jääb kätte alla 76 euro pere esimese ja alla 61,36 euro iga järgmise pereliikme kohta.

“Meie sellist piiri ei pannud, viisime toidupakke neile, kellest teadsime, et nad seda vajavad,” selgitas EELK Urvaste Püha Urbanuse koguduse õpetaja Üllar Salumets.

Kuna pakid viidi koju kätte, siis ei olnud ka järjekordadi, nagu Haapsalus, kus abi jagamist alustati sel nädalal.

Mõned inimesed tulid kohale juba tunde varem ning suure pahameele põhjustas see, kui päeva peale said otsa tatar, õli, manna ja riis.

Tegelikult on Haapsallu tellitud toidukogus nelja mittetulundusühingu peale kokku 104 tonni. Kuna seda jagatakse erinevatel aegadel, võiski inimestele tunduda, et nad on abist ilma jäänud.

Näiteks Raasiku vallas käib jagamine tasapisi jõuludeni välja. Sotsiaaltöötaja Liivi Puumets ütles ajalehele Sõnumitooja, et nii on inimestel kergem suuremaid koguseid koju viia. Ta märkis ka, et kui varasematel aastatel oli neidki, kes abist loobusid, siis nüüd enam mitte.

Iga aastaga rohkem

PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasik ütleb, et toiduabi kogused, vahendajate ja abisaajate hulk on iga aastaga kasvanud ning tänavust kogust vaadates peaks see jõudma paljude abivajajateni.

“Teoreetiliselt on taotlejate hulk piiramatu, seda võib teha iga mittetulundusühing, kelle põhikirjas on heategevus,” märgib Maris Sarv-Kaasik. “Tegelikkuses on aga väga suuri taotlejaid, näiteks Punane Rist, kes vahendab toiduabi üle kogu Eesti.”

Kuna ühte maakonda võib toiduabi tulla läbi mitme organisatsiooni ja tarned veel kestavad, siis ei saa esialgu veel öelda, mitu tonni kuhugi läks.

Toiduabi on aega jagada 31. detsembrini.