Ülle Toode rääkis Saarte Häälele, et nad on aastaid Itaalias püüdnud tutvustada Eesti vanemat ajalugu, ennekõike aga merevaiguteega seonduvat.

“Itaalias on palju ajaloolasi, kes leiavad, et kooliõpikute ajalugu on oma aja ära elanud ja vajaks ümbervaatamist. Merevaik, mida arheoloogilistel kaevamistel Itaaliast leitakse, on tänapäevaste vahenditega uurides selgelt Baltikumi päritolu,” ütles ta.

Teine teema on Kaali meteoriidi kukkumise lugu. “Ütlesin Vincile, et tule Kaali, vaata oma silmaga üle,” rääkis Toode. Teatavasti käis merevaigukaubandus ühel saarel, kuid miks mitte Saaremaal?

Toode ootab huviga, mida Karl Kello ideed endaga Itaalias kaasa toovad. “Tema raamat “Põhjamaine vaarao” on juba tõlgitud itaalia keelde ja ootab vaid silumist,” avaldas ta saladuse.

Kogu külaskäik Saaremaale võeti üles videolindile. Itaalia turismiajakirjanik Suysy Bladi jäi reisiga igati rahule. “See on väga-väga huvitav. Ma olen väga rahul. Ma ei uskunud, et see on nii huvitav. Kogu reis on olnud fantastiline!” tulistas ta itaalia keeles.