"Maaelu kui sellist vaadatakse läbi urbaniseerunud prisma," tõdeb üks sõnavõtja. "Meil on cityvabariik," ütleb mustas särgis meeskodanik.

Tiit Tilk Saaremaalt leiab, et maal elav inimene võibki teenida vähem kui linnas, sest püsikulud on väiksemad. "Minu majapidamise püsikulu veebruaris oli 14,5 eurot elektri eest," sõnab Tikk.

"Võib käia miinimumpalga eest tööl ja tunda end kenasti. Mida selline eluviis eeldab? Ära mine kõrgkooli, õpi parem keevitajaks. Hoia raha kokku, ehita maale maja," ütleb Saaremaa mees ja väidab, et kõik paberid vastavate arvutustega on tal kotis olemas. "Kui me kasutaksime maksimaalselt kogukondlikku tööd, siis on võimalik ehitada täiesti normaalne maja 30 000 euroga ja ilma pangalaenuta. Nii võiks tekkida maale hulk uusi inimesi. Kui on inimesi, tulevad ettevõtjad," lõpetab Tiit Tikk.

"Maal elamisega kaasnevad ka külalised, sageli linnast. Nende esimene emotsioon on sageli - oh kui lahe! Sageli see aga lahkub esimeste vihmapiiskade või parve sääskedega. Milline on teie kogemus - kas maale tullakse peamiselt külalistena või soovitakse ikka elama kolida?" küsib Viidik ja annab sõna Igor Tarole.

Igor Taro: "Minu külalised lähevad tavaliselt suhteliselt ruttu ära. Aga proovige sellist asja, et sõidate mõnel nädalavahetuse õhtul Tallinnast Lõuna-Eestisse. Te sõidate uhkes üksinduses, sest kõik teised sõidavad vastupidises suunas.

Tegu on loomuliku arenguga, me ei saa eeldada, et elu maal säilib samasugusena nagu paarkümmend aastat tagasi. Maaelu ei võrdu põllumajandus, tehnoloogia areneb, nii palju kõplajaid ei lähe enam vaja.

Samas pole jätkusuutlik ka see, et oh, see on lahe!, ma tulen ja teen mingit elustiiliasja. Mingil hetkel saab see elustiiliasi otsa ja need inimesed rivistuvad taas ümber Tallinnasse suunduvasse autoderivisse. Mul tekib hoopis küsimus, miks nad reedel maale sõidavad? Mis neid sunnib?"

Omaloodud töökohtadesse, mida propageerib Tule maale!-projekt Taro ei usu, sest ka selle projekti eesvedajad pole endale mitte ise töökohti loonud, vaid töötavad kas kohalikus omavalitsuses või kusagil mujal palgatööl.

ERR teeb arvamusfestivali Mäelavalt otseülekannet ka, vaata SIIT. Kuula arutelu ja kirjuta oma arvamus Maalehe kommentaariruumi!