Jätkame mälestuste avaldamist.

Meeli Müller kirjutab: "Minu laulupeo lugu on pikk pea 54 aastat. Olen neid imelisi kultuurisündmusi näinud nii seest kui väljast. Algas kõik 1965. aastal, kui käisin Rakvere I Keskkooli lastekooriga Nõukogude Eesti XVI üldlaulupeol Tallinnas. Sellest peost on meelde jäänud vaid magamine koolimaja võimlas heintel või õlgedel, mis oli väga ebamugav. Laulukaare all proovis sõin laulmise ajal mureleid, selle asemel, et laulda. Piinlik küll! Dirigentidest mäletan Karl Leinust.

1969. aasta üldlaulupeo ajal olin maal kodus perenaine, kuna ema läks seekord laulupeole. Ta tõi sealt kaasa palju toredaid muljeid ja spetsiaalselt peoks valmistatud „Kalevi“ kaunilt kujundatud karpe šokolaadikompvekkidega. Eriti meeldisid „Šokolaadi kepikesed“."

Meeli Müller saatis ka foto segakoorist Olevine ENSV Ülemnõukogu Presiidiumi hoone trepil 20.07.1985 aastal. Täna tunneme seda maja Kadriorus presidendi kantseleina.


250 kirgast mälestust


Teatri- ja muusikamuuseum kogus laulupeo 150. aastapäeva tähistava näituse “Minu laulupeo lugu” tarvis fotosid ja elamusi-mälestusi. Korjega laekus 229 fotot ja ning 24 mälestust. Vanim foto pärineb aastast 1923, kõige hilisemad 2017. aasta noorte peost.

Näitus “Minu laulupeo lugu” on Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis avatud 2. maist.

Maaleht tänab muuseumi ja avaldab rõõmuga kogunenud peomälestusi. Ka meie lugejad on oodatud enda või oma vanemate ja vanavanemate muljeid jagama Eesti 150 aastasest laulu- ja tantsupidude traditsioonist. Need võib saata e-postiaadressile rein.sikk@maaleht.ee või Maalehe postiaadressile: Maalehe toimetus, Narva mnt 13, 10151 Tallinn.