Direktor tutvustas Ieva Ilvest lühidalt ning selgitas, et tema kutsumise põhjus on küberkaitse, mida kool alates sügisest õppekavasse võttis.

Ieva Ilves rääkis lühidalt oma taustast ja senisest tööst. Tunnis puudutas Ieva Ilves mitmeid teemasid, mainides ka suhtlusportaale, mille avalikustavat mõju inimesed alati tunnetada ei oska.

Ieva Ilves tõi palju erinevaid näiteid tehnoloogia arengust ja sellest, kui suured riskid on sellega seotud ning rääkis sel alal edukalt toimivast mustast turust. Samuti tõi ta välja tarviduse anda inimestele neil teemadel senisest enam teadmisi ja ütles, et vajadus selle ala spetsialistide järgi on maailmas pidevalt kasvav.

„Ma ei tea, ehk on teidki juba püütud palgata,“ ütles ta õpilastele, lisades, et enamasti saavad IT tudengid juba esimesel õpiaastal tööpakkumise.

Õpilased küsisid mitmeid küsimusi julgeoleku kohta arvutimaalimas ning samuti selle kohta, kas Ieva Ilvest on ennast netis rünnatud. „Kõige lähem sellele on mõned kummalised kirjad, mis ma olen teistes keeltes oma meilboksi saanud,“ vastas Ieva Ilves.

Samuti tunti huvi, kui kiiresti Ieva Ilvese arvates suudetakse küberrünnakule reageerida. Ilves vastas, et rünnakud võivad olla väga erinevad ning vahel võib aega võtta aru saada, et toimub midagi, mis pole normaalne. Reaktsiooniaeg oleneb eeskätt sellest, millega on tegu. „Aga meil on 24/7 valmisolek rünnakutega tegelemiseks ja võimekus olla väga kiire,“ sõnas ta.

Õpilased küsisid ka varasema töö kohta teistes riikides ning Ieva Ilves rääkis pikemalt tööst Aserbaidžaanis.

„Te olete väga õnnelik maa, sest teie president mõistab, mis on küberkaitse,“ sõnas Ieva Ilves, märkides, et Läti valitsuses on tulnud selgitustööga alata inimeste vahetudes uuesti peale sellest, mis see küberkaitse üldse on.

„Te olete Eestis hea näide, sest te õpite midagi ja meie saame õppida teilt,“ sõnas Ieva Ilves.

Ilves ütles, et on ise pärit väikesest kohast ning julgustas Põltsamaa noori edasi püüdma. “Kui usute sellesse, mida teete, siis võite jõuda kaugele."

Tundi kuulanud õpilaste meelest oli Ieva Ilvese räägitu põnev. "Huvitav oli see, kuidas ta rääkis riikidevahelisest koostööst," tõi välja
Karmen Goldin. Karl Vilksi sõnul meeldis talle, et kõne oli motiveeriv ning mitte üleliia spetsiifiline.