LÄÄNEMAA

Rahvuskonservatiivide kants

Läänemaal valivad Risti, Oru ja Taebla inimesed endale uue ühise Lääne-Nigula valla volikogu. Oru ja Taebla juhid kandideerivad ühendvalla volikokku sõbralikult ühes nimekirjas.

“Ka juhtida on parem, kui on teatud kriitiline mass inimesi. Väikest valda juhtida on sama mis tegutseda kiirreageerimisüksusena,” kiitis Taebla vallavanem Ülle Erman ajalehele Lääne Elu.

Haapsalu võimule konkureerivad kõik neli parlamendierakonda ja viiendana Konservatiivne Rahvaerakond, valimisliite pole mudapealinnas moodustatud.

Kandidaatide nimekirja lugedes torkab silma, et kakskümmend aastat järjepidevalt volikokku kuulunud isamaalane Andres Ammas, kes eelmisel aastal pettunult IRList välja astus, enam ei kandideeri.

Haapsalu praegune linnapea Urmas Sukles on Reformierakonna linnapeakandidaat ka järgmiseks ametiajaks. Kandidaatide debatil nimetas ta oma põhieesmärgiks kvaliteetse arstiabi säilitamist ja arendamist Haapsalus.

IRLi kandidaat, Lääne maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu rõhub aga linnas antava hariduse parandamisele, muu hulgas ka 200eurose ranitsatoetuse sisseseadmisele.

Keskerakonna kandidaat, praegune aselinnapea Peeter Vikman lubab munitsipaalset eluasemeprogrammi, tasuta koolisööki ja tasuta bussisõitu, et meelitada Haapsallu rohkem elanikke. Küllap on sellele sihitud ka lubadus hakata taotlema kultuuriministeeriumi
Haapsallu kolimist.

Rahapuudust ei tundu Haapsalul olevat, sest sealne volikogu otsustas premeerida linnapead (Sukles) ning kaht aselinnapead (Vikman ja samuti Kekerakonna nimekirjas kandideeriv Andreas Rahuvarm) nelja aasta pikkuse hea töö eest täiendava kuupalgaga kokku 6752 euro ulatuses.

Sarnaselt Haapsaluga ei ole ühtegi valimisliitu registreeritud ka Nõval, teistes Läänemaa omavalitsustes pole võimujagamist siiski jäetud vaid erakondade hooleks.

Ridala vallavanem Toomas Schmidt ja volikogu esimees Toomas Vallimäe kandideerisid eelmistel valimistel IRLi nimekirjas, kuid nüüd juhivad nad valimisliitu Ühtne Ridala.

Eelmistel valimistel võidukaks osutunud IRLi nimekiri on täiesti tühjaks jooksnud ning koosneb nüüd vaid 20aastasest üliõpilasest Kaspar Mahlast. Küll aga kandideerib üks IRLi liige näiteks Keskerakonna nimekirjas.

Reformierakonna nimekirja ehib peakontoris piirkondade divisjoni juhina töötav Reimo Nebokat, kes sai hiljuti üleriigiliselt kuulsaks häältevõltsimise skandaalis. Erakonnast välja visatud Kristiina Ojuland süüdistas teda Lääne-Virumaa piirkonna arendusjuhi mõjutamises.

Valimiste üks põhiküsimusi Ridalas on Uuemõisa kooli saatus – kas arendada sealne algkool edasi põhikooliks, nagu soovivad praegused vallajuhid, või võtta suund Haapsalu koolidele. Kõik kandideerivad jõud toetavad aga ühel käel raudtee taastamist Tallinna ja Haapsalu vahel.

Noarootsis võtsid eelmistel valimistel mõõtu Keskerakond ja liit Parem Noarootsi. Nüüd kandideerivad toonase võitluse ninamehed hoopis Haapsalu linnavolikokku, Noarootsis läheb tulle kaks erakonda, kaks uut valimisliitu ja üks üksikkandidaat − ainus üksikkandidaat kogu Läänemaal.

Läänemaa nimekirju sirvides leiab kinnitust vana tõde: parteijuhi kodukant on tema kindlus. Kui Rahvaliitu juhtis Villu Reiljan, oli partei kantsiks tema kodumaakond Jõgevamaa; nüüdne Konservatiivne Rahvaerakond on silmatorkavalt tugevasti esindatud aga Läänemaal, kus elab Mart Helme.

EKRE on oma nimekirjaga väljas Haapsalus, Lääne-Nigulas, Martnas ja Nõval, lisaks kandideeritakse Lihulas valimisliiduna Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik.

“Meil oleks õnnestunud veel rohkem nimekirju välja panna, kui ma poleks trepil kukkunud ja haiglasse sattunud,” nentis Maalehele EKRE Läänemaa piirkonna esimees Endel-Haljand Susi. “Näiteks ka Hanilas oli meil oma nimekirja plaan, aga nüüd kandideerivad kolm meie inimest sealse vallavanema nimekirjas.”

SAAREMAA

Võitlus lootusetuse tundega

Saaremaal puuduvad valimisliidud Kuressaares, Kärlas, Muhus ja Pihtlas. Ainult valimisliidud lähevad tulle Ruhnus.

Sisuliselt vaid valimisliitude võitlus leiab aset ka Lümandas. Erakondadest kandideerib seal ainult Keskerakond (kaks kandidaati), põhitegijaiks on muljetavaldavate nimedega valimisliidud Eesti Inimese Poolt, Kena Kodu, Lühis, Elujõuline Koduvald. Viimast juhib Lümanda vallavanem Jaanika Tiitson, nimekirja kuulub ka volikogu esimees Mart Maastik.

Salmes on võitja ette teada: 14-liikmelisele liidule Koostöö astuvad vastu vaid kaks Reformierakonna ja üks IRLi kandidaat. Koostöösse kuuluvad Salme volikogu esimees Meelis Juhandi ja vallavanem Kalmer Poopuu.

Täpselt samasugune olukord valitseb Laimjala vallas: vallavanem Vilmar Rei ja volikogu esimehe Aarne Lemberi valimisliidu Laimjala võitu ei saa IRLi üks ja Keskerakonna kaks vastaskandidaati kuidagi väärata.

Kuressaare linnapea Mati Mäetalu on Reformierakonna linnapeakandidaat ka edaspidiseks. Ta lubab tõsta haridus- ja kultuuritöötajate palku ning suurendada sünnitoetust 300 euroni.

Sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Madis Kallas peab tähtsaks töökohtade loomist, et peatada elanike väljaränne. Ajalehes Meie Maa soovitas ta Kuressaare koduleheküljele ja sissesõiduteedele paigaldada lause “Kuressaare – Läänemere heaolukeskus”.

IRLi kandidaat Argo Kirss lubab luua 200 uut töökohta, Keskerakonna meerikandidaat Mik Mölder tõotab mõistagi tasuta ühistransporti, kuid soovib anda uue hingamise ka Kuressaare turule.

Sotside esinumber on tuntud rännumees Hannes Hanso. Kui ajaleht Saarte Hääl Hansolt küsis, kas vastavad tõele jutud, et IRL ja sotsiaaldemokraadid on sõlminud salakokkuleppe koalitsiooni moodustamiseks, vastas ta: “Võin öelda, et sotsid näevad Kuressaare valimiskultuuris sügavate sisuliste muudatuste vajadust. Kõikvõimalikud kokkulepped tulenevad ennekõike sellest arusaamast.”

Orissaares võitsid eelmisel korral valimised Reformierakond ja Keskerakond. Nüüd on neist oma nimekirjaga rivis vaid Reformierakond. Keskerakonna mõned endised kandidaadid on liikunud valimisliitu Sinuga Koos, kuhu on üle hüpanud ka Reformierakonna esindajaid.

Valimisliidu liider Marili Alas rääkis Maalehele, et liidu eesmärk on koostöövõimeline volikogu. “Kõige tähtsam programmiline eesmärk on Orissaare gümnaasiumi säilitamine. Hetkel on selle saatus kahtluse all. Aga kui gümnaasium kaob, siis lahkuvad siit mitmed pered,” ütles ta.

Lisaks neile jõududele on Orissaares ka valimisliidu Meie Orissaare ja IRLi nimekiri.

Pöides konkureerivad sotsiaaldemokraadid ja Oma Vald, viimasesse kuulub ka vallavanem Jüri Linde. Suurimaks probleemiks peab ta ettevõtlikkuse ja noorte perede vähesust, mõlemale peaks vald soodsamad tingimused looma.

Sotside esinumber Andres Hanso leiab, et süveneva lootusetuse vastu saaks kõige paremini astuda riik, kuid lubab kasutada ka mõningaid kohaliku omavalitsuse käsutuses olevaid hoobasid.

Ruhnul on vastamisi vallavanem Aare Sünteri liit Ruhnu 17 ja valimisliit Ruhnu, mille tuntuim esindaja on turismitalunik ja endine vallajuht Kaarel Lauk.

Sünter peab kõige tähtsamaks ülesandeks Ruhnu uue koolimaja valmis saamist. “Teine eesmärk on see, et Ruhnu vald oleks jätkusuutlik ja kestaks edasi. Kui praegu oleme valdade pingereas esimeses pooles, siis peame seal edaspidigi olema,” ütles Sünter.

Lauk lausus, et kõige tähtsamaks peavad nemadki koolimaja. “Kui selle koolimaja ehituse nüüd kivi tagant lahti lükata saaks,” ütles ta. Valimisliit Ruhnu peab vajalikuks ka saarega ühendust pidava laevaliini piletisüsteemi korrastamist: praegu broneeritakse laev turistide poolt ette täis, aga jäetakse siis laevale ilmumata. Laevale on seetõttu teistel raske piletit osta, kuigi vabu kohti on külluses.

HIIUMAA

Küsimuse all on liitumine

Kärdla linna ja Kõrgessaare valla ühinemisel tekib Hiiumaale Hiiu vald, mille volikogu nüüd esimest korda valitakse.

Nimekirjaga on välja tulnud kõik neli parlamendierakonda, lisaks on moodustatud kolm valimisliitu. Neist omapäraseim on kindlasti valimisliit Surf ja Seiklus, mille kolmeliikmeline nimekiri koosneb Ristna surfiparadiisi juhist Paap Kõlarist, tema pojast Pallest ja tütar Kellist.

Eelmistel valimistel sai sama nimekiri Kõrgessaare volikokku kandideerides 17 häält.

Valimisliitu Üks Hiiumaa juhivad Kõrgessaare vallavanem Jaanus Valk ja volikogu esimees Aili Küttim.

“Meie liidu nimes kajastub tõesti ka meie üks peamisi seisukohti, et Hiiumaal peaks olema üksainus vald,” ütles Küttim. “Ega Hiiumaal mitme vallaga enam väga kaua välja ei vea.”

Nagu ikka, muretsetakse Hiiumaa elanikkonna ja töökohtade pärast. “Omavalitsus saab palju teha ettevõtluskeskkonna jaoks: aidata projektide juures, luua ettevõtlusinkubaatoreid, et ettevõtjal oleks kergem alustada.”

Pühalepas otsustatakse tulemus kahe liidu konkurentsis: Koduvalda juhivad praegused volikogu juhid Antti Leigri ja Toomas Remmelkoor, Hiiumaa Heaks aga ettevõtjad ning rallisõitjad Argo Nurs ja Marko Eespakk.

Hiiu Lehe teatel laenas liit oma nime samanimelisest Facebooki-grupist, kus hiidlased ja hiidlaste sõbrad saareasju arutavad.

“Me oleme ühtse Hiiumaa pooldajad,” rääkis Nurs lehele. “Kindlasti ei asuks me võites kohe uisapäisa liituma, kuid oleme kindlasti väga huvitatud läbirääkimiste alustamisest.”

IRLi ja Reformierakonna nimekirjad on Pühalepas nii väikesearvulised, et liitudele nad väljakutset esitada ei saa.

Käinas võtavad vallajuhid üksteiselt mõõtu: vallavanem Omar Jõpiselg on moodustanud Koostöö, volikogu esimees, reformierakondlane Üllar Padari aga liidu Arenev Käina Vald. Neile pakub konkurentsi eelmisel korral volikogus kolm kohta saavutanud Keskerakonna nimekiri.

Emmaste vallavanem Tiit Peedu ja volikogu esimees Merike Kallas on loonud valimisliidu Emmaste Eduks. “Meie ei toeta ühtse Hiiumaa valla moodustamist,” ütles Kallas. “Emmaste saab ise väga hästi hakkama.”

Emmastes kandideerib ka Ühtne Emmaste, mida juhib Hiiumaa ametikooli direktor Ülo Kikas, ning IRLi ja Keskerakonna nimekirjad.