Maaleht vestles ühe riigikogulasest keskerakondlasega, kes arvas, et kuigi näiteks Heimar Lenk ja Marika Tuus-Laul on selgelt Savisaare seljataga, võtavad nad olukorda ratsionaalselt ehk fraktsioonist ei lahku.

Kongress ise on aga alles hoogu sisse võtmas, päevakord on pikk ning uue esimehe nimi öeldakse välja õhtul veidi enne 20. Tõsi, möödunud kongressi kogemus näitab, et päev võib venida veelgi pikemaks ehk juht selgub tunnike või pisut enamgi hiljem kui planeeritud.

Ühtekokku on hääletusõigus enam kui 1000. delegaadil. Poollõõpimisi võib öelda, et kongressil on turgutav mõju ka Paide majandusele.

Maaleht vestles ühes kohalikus kohvikus müüjaga, kes nentis, et täna on neil isegi üks töötaja juures, kuna oodatakse rohkem kliente ning üks seltskond olla isegi broneerinud eraldi suurema laua, et lõunapausi ajal (hääletuseks on kaks tundi, kell 14-16) mõtteid vahetada.

Kongress on ajakavast ees

Kongress on ajakavast ees, kui esiti pidi lõuna- ja hääletuspaus algama kell 14, siis tegelikult algas see pea tunnike varem. Koridoris delegaatidega kõneledes kõlab läbi, et arvatakse, et võidab ikkagi Jüri Ratas. Tõsi – Yana Toomi suhteliselt lühike, ent väga konkreetne ja enesekindel kõne tegi oma töö. Näiteks üks vanem proua Lõuna-Eestist nentis, et ta kaalub, et ehk hääletada hoopis Toomi poolt.

Valimistulemus polnud üllatus

Valimistulemus polnud kellegi jaoks üllatav ja nüüd minnakse pingeid maandama kõrvalasuvasse kultuurikeskusesse. Ajakirjanike ees seistes toonitas Yana Toom, et ta pole tulemuses pettunud. Küll aga oli selgelt näha, et ta üllatus negatiivselt selle peale, et Jüri Ratas teda juhatuse aseesimeheks ei valinud. Tema asemel võttis Jüri sinna hoopis Mihhail Kõlvarti. Ratas ise rõhutas, et see tulenes selles, et kohalikke valimisi arvestades tahtiski ta kedagi, kes pealinnaga seotud.

Mis Edgar Savisaarde puutub – siis Ratas rõhutas taaskord, et soovib temaga koostööd teha ja kavatseb temaga peagi ühendust võtta, arutamaks kongressi tulemust ja Keskerakonna tulevikku laiemalt.