Milline on eesti rahva tervisekäitumine kiirabi silme läbi?

Kaunis metsik. Kui politsei rõõmustas, et kevadeni oli meil liiklussurmasid vähem kui eelmisel aastal, siis nüüd on statistika näidanud hoopis teisi arve. 

Peaaegu iga päev on surmajuhtumitega lõppevaid avariisid. Ka eile ja sellele eelnenud päevadel oli ainuüksi meie piirkonnas palju tõsiseid juhtumeid. 

Kas suviti ongi rohkem tööd?

Eks inimesed liiguvad lihtsalt enam. Muul ajal viibitakse rohkem toas, nüüd on mindud maale puhkama. Lapsed on koolist vabad, traumatismi rohkem. 

Suurtes linnades on rahvast vähem, kiirabi tegevus on kandunud maale, väikestesse kohtadesse. Maakonnabrigaadid saavad praegu suurema koormuse kui linna omad, seda enam et ka perearstid tahavad suvel puhata. 

Arste kätte saada on keerulisem, pöördutakse erakorralise meditsiini osakondadesse. 

Ja mis seal salata: enamik tõsiseid asju juhtub ikka purjus peaga. Alkoholi kuritarvitamine ja tervisehädad, traumad ja õnnetused on omavahel seotud. Ma arvan, et kui meil ei oleks alkoholiprobleemi, oleks kiirabil poole vähem tööd. 

Poole vähem?

Võib öelda nii, et tõsistest traumajuhtumitest kindlasti pooled on juhtunud joobes.

Kõige sagedamini on need seotud liikluse või igasuguse füüsilise tegevusega: töö, sport. Või mis sport see ikka on, võetakse lihtsalt ette metsikuid asju, mida kaine peaga ei tehtaks. 

Üpris nukker igasuvine pilt on kodanikud, kes hüppavad, pea ees, vette, peaga vastu põhja, tagajärjeks rasked kaelavigastused. 

Eile toodi meile Tartusse intensiivraviosakonda noor mees, kes oli jalgrattaga sõites raske vigastuse saanud. Ta tunnistas, et oli võtnud natuke alkoholi. 

See "natuke" tähendas, et isegi siis, kui temaga oli juba tükk aega tegeldud, oli joove veel 1,8 promilli. Nii et see "natuke" tähendas algul tõenäoliselt rasket joovet. 

Eile sõitsid kodanikud Tartu lähedal teelt välja, üks neist on nüüd surnud. Niisuguseid asju on ridamisi. Eelmisel laupäeval oli erakorralise meditsiini osakonna reanimatsioonisaalis 
24 tunni jooksul seitse kriitilises seisundis haiget.

 Ainuüksi neist võib näha, et praegu on väga keeruline aeg.