„Julgus kuriteo nägemisel pead mitte kõrvale pöörata ja sekkuda ei ole igapäevane ning selliste inimeste tegusid tuleb tunnustada. Sellel aastal väärib erilist äramärkimist see, et aumärgi saajate hulgas on mitu väga noort inimest – kolm alla 18aastast tüdrukut ja noorimad lausa üheksa-aastane poiss ja kümneaastane tüdruk. See näitab, et vapper olemiseks ei pea ilmtingimata olema suur ja tugev,“ ütles justiitsminister Urmas Reinsalu aumärkide üleandmisel.

Riigi peaprokurör Lavly Perling tänas aumärgi saanuid õiguskaitseasutuste nimel ja julgustas tunnustuse saanuid oma lugusid edasi rääkima. „Meil kõigil on teilt midagi õppida. Teie vaprad teod julgustavad märkama ja hoolima,“ sõnas Perling.

Kaks aumärgi saajat aitasid rasketesse liiklusõnnetustesse sattunud inimesi. Üks märgi saajatest pidas kinni 13aastaselt tüdrukult mobiili röövinud mehe. Kolm tüdrukut nägid pealt peksmist, helistasid politseisse ja aitasid politseil sündmuskohale jõuda. Tänu kümneaastasele tüdrukule ja üheksa-aastasele poisile pidas politsei kinni korterivarga.

Üks noormees peatas peksmise ja noarünnaku ning aitas politseil ründajad kinni pidada ja sündmust filmides vajalikku tõendusmaterjali hankida. Üks naine ajas laiali 14aastast poissi peksnud ja röövida üritanud noortekamba ning aitas kannatanut politsei saabumiseni. Üks aumärgi saanud meestest aitas kahel korral väikest poissi, kelle ema oli üksi jätnud ja hoidis mõlemal korral ära selle, et lapsega rasket õnnetust ei juhtunud.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja 2004. aastast. Kodanikujulguse aumärkide saajate valiku nominentide seast tegi süüteoennetuse nõukogu.