Mulle on kõige südamelähedasemad Eesti ja Itaalia köögid. Ma naudin eestlastele omaseid toite, nagu verivorst pohlamoosiga, ahjuliha kartulite ja hapukapsaga ja igasuguseid toite, mis on valmistatud räimedest. Olen vanaema valmistatud toitude fänn, kuid mulle meeldib neile lisada midagi kaasaegset. Itaalia toidud on minu jaoks hästi lihtsad ja värsked, eriti meeldivad mulle kõikvõimalikud pastad lisanditega.

Miks valisid Tallinna Teeninduskoolis koka eriala?

See oli mullegi ootamatu. Kui põhikool sai läbi, siis oli mul mõtteid palju, mida teha ja kuhu minna. Lõpuks otsustasin, et kõige põnevam on õppida valmistama köögis erinevaid hõrgutisi. Nüüd ma ei kujuta enam ette end millegi muuga tegelemas.

Mida oli vaja teha kooli sisseastumisel?

Pidime sisseastumiskatsetel etteantud kogustega erinevaid toiduaineid kaaluma ja mõõtma. Kõige enam jäi meelde ülesanne, kus iga sisseastuja pidi proovima kolme vedelikku ja ütlema, millega on tegemist. Neist üks oli tavaline vesi, teine soolvesi ja viimane suhkruvesi, nii pandi meie maitsmismeeled proovile. Oluline oli ka vestluse osa, kus tuli näidata huvi koka eriala vastu.

Mis on sinu eriala suurimad plussid?

Võiks ju öelda, et kokal on alati kõht täis, aga eks neid plusse on ju tegelikult veelgi. Kokal on alati tööd, sest tööpuudus tuleb alles siis, kui inimesed lõpetavad söömise ja seda ma arvan, et ei juhtu kunagi. Naudin kokandust, sest mulle meeldib luua taldrikule midagi ilusat ja maitsvat.

Milline nägi välja õppetöö?

Kord nädalas on koolis praktiline tund, ülejäänud ajast omandame teadmisi teoreetilistes tundides. Kaks korda aastas käime ka praktikal erinevates ettevõtetes. Esimestel aastatel olid õpingud suunatud suurköökidele, kolmandal aastal hakkasime õppima restoranikööki. Suurköök ei ole minu jaoks, kuid see kogemus oli siiski vajalik, kuna seal omandasin ma põhilised teadmised toiduvalmistamisest. Restoraniköök on palju huvitavam, seal saab lasta inspiratsioonil tõeliselt lennata. Kokandus on nii lai ja huvitav, koolis omandad põhilised teadmised ning siis õpid ja avastad enda jaoks iga päev midagi uut ja põnevat!

Kus sa käisid praktikal?

Olen käinud praktikal Tallinna linnavalitsuses, Nordea panga kohvikus, Ülemiste hotellis restoranis Fuente, samuti Tallinna Teeninduskooli õpilasrestoranis, kus olen saanud nii suurköögi kui ka restorani praktikat. Iga praktika on olnud omamoodi kogemus, kust olen midagi kasulikku enda jaoks õppinud.

Kas teed juba täna erialast tööd?

Jah, ma õpin viimasel kursusel ja töötan restoranis DIIP.

Kuhu tahad oma erialal jõuda?

Kui olen kooli lõpetanud, tahan reisida, silmaringi laiendada ja õppida oma ala parimatelt, et kunagi ise midagi suurt ja ägedat korda saata. Unistan, et ühel päeval avan oma restorani.

Oktoobri alguses esindad Eestit Euroopa kutsemeistrivõistlustel koka erialal, kas oled ka varem võistelnud? 

Minu võistluskogemus ei ole väga suur, olen osa võtnud võistlustest Kuldne Kulp ja Kokakunst, kus saavutasin teise koha.

Mis on sinu ootused EuroSkills´ile?

Osalen esimest korda nii suurel võistlusel, seega on ootusärevus suur. Loodan saada kogu eluks väärtusliku kogemuse. Võistlusel teen seda, mida ma tõeliselt armastan ja usun, et minu pingutusi tunnustatakse.

Kuidas end suurvõistluseks ette valmistad?

Enamik minu päevi möödub köögis harjutades ja pidevalt õppides. Teeme juhendaja Kristi Tiidoga pidevalt koostööd, arutades erinevaid võistlusmooduleid ja nende lahendusi.

Kas tead, mis sind Prantsusmaal ees ootab?

Võistlusülesandest tean nii palju, et on seitse erinevat moodulit, mis tuleb sooritada kaheksa ja poole tunni jooksul. Esimesel päeval on kolmekäiguline a la carte menüü, kus esimene on kalaroog ja Hollandi kaste, teine liharoog ja kook õuntega. Teine päev on fine dining, kus pean tegema konsomee pagaritootega, liharoa, kahed erinevad magusad suupisted, millest üks peab sisaldama šokolaadi ning serveerima juustuvaliku isetehtud moosi ja küpsistega. Kolmandal päeval on mereannid koos isetehtud majoneesiga. Kõigi roogade puhul saan alles kohapeal teada tooraine ehk selle, millest pean roa valmistama. Veel tean, et võistlemas on üle 500 noore 41 erineval erialal, pealtvaatajaid on väga palju ja kohtunikud jälgivad iga minu liigutust.

Miks peaks osalema kutsemeistrivõistlustel?

Juba kogu treeningu ja harjutamise käigus õpib nii palju juurde, mida tavalelus ei saa. See on väga hea võimalus ennast arendada ja proovile panna, millest on kasu kogu eluks.

Miks soovitad õppida kutseõppes?

Peamine on leida eriala, millega tegelemist ise tõeliselt naudid. Ainult nii on võimalik saada parimaks, mis omakord avab palju uksi ja pakub palju võimalusi. Kuna mina valisin kutsekooli peale põhikooli, siis saan kooli lõpetades nii kutse kui ka gümnaasiumi lõputunnistuse, mis minu arvates on väga kasulik.

Kas teadsid, et …
2.-4. oktoobril toimuvad üle-Euroopalised kutsemeistrivõistlused EuroSkills 2014 Prantsusmaal Lille linnas. Võistlustel panevad oma oskused proovile üle 500 kutseõppuri 26 riigist, kelle seas on ka 14 vaprat eestlast: floristid, veebidisainer, graafiline disainer, trükkal, mehhatroonikud, plaatija, ehitusviimistleja, kokk, restoraniteenindaja ja IT-meeskond. Noorte osalemist rahvusvahelistel võistlustel koordineerib SA Innove.