Öeldakse, et iga inimene on ise oma õnne sepp. Nii tuleb linnakärast eemale kolida soovijatel ise oma töökoha loomisel härjal sarvist haarata ning tegutsema hakata. Millist ettevõtet aga teha, kuidas klassikalisi vigu vältida ning milliseid õppetunde omandada teiste kogemustest?

Maakondlike arenduskeskuste ettevõtluskonsultandid annavad messi raames toimuvas “Ettevõtluskohvikus” ettevõtlusideedele tasuta tagasisidet ning nõustavad maale elama soovijaid.

“Konsultantidega saab arutada, mida maal teha, millest alustada ja kust toetusi taotleda,” ütleb maakondlike arenduskeskuste koostöövõrgustiku (MAK) koordinaator Silja Talviste ja toob välja, et eelmisel aastal nõustasid nad messi raames 50 äriideed.

Talviste rõhutab, et kuna võrgustiku eesmärk on toetada maale kolijaid, siis saab vajadusel kokku leppida ka täiendava konsultatsiooni maakonnas kohapeal. Aastas saavad üle-Eestilistes MAK-keskustes tuge üle 6000 ettevõtlusideed omava kliendi.

Iga muudatus inimeste elus toob kaasa hulganisti küsimusi ning ka ebakindlust. Internetiavarustes on informatsiooni palju, kuid see võib segaduse-tunnet isegi suurendada. Seetõttu on oluline rääkida asjatundjatega, kelle igapäevane töö on seotud ettevõtlusalase nõustamise ning maale elama kolijate toetamisega. Just sellised spetsialistid on iga maakonna arenduskeskuses olemas. Silja Talviste ütleb, et “Ettevõtluskohviku” esmane eesmärk ongi pakkuda huvilistele ettevõtlusalast nõustamist ja jagada teavet arenduskeskuste tegevuse kohta maakondades.

Eestis on kokku 15 maakondlikku arenduskeskust, kes toetavad kõiki huvilisi nii ettevõtlusalaselt kui ka paljudes muudes küsimustes. Pakutakse info- ja nõustamisteenust ning arendustuge ettevõtjatele, kodanikuühendustele ja kohalikele omavalitsustele. Lisaks pakuvad arenduskeskused maakondlikul tasandil investorteenindust ja tegutsevad aktiivselt noorte ettevõtlikkuse tõstmise valdkonnas.

Maakondlikud arenduskeskused on kohalike omavalituste ja riigi poolt asutatud iseseisvad sihtasutused, mis toimivad koordineeritud koostöövõrgustikuna (MAK-võrgustik). Lähemalt saab teenustega tutvuda koduleheküljel www.arenduskeskused.ee.

Maale Elama mess toimub esmakordselt kaheosalisena. Tartu mess toimub laupäeval, 23. aprillil Maaülikooli spordihoones ning Tallinna mess 14. mail Telliskivi Loomelinnakus.

Nõustamine messil on tasuta, vajalik on eelregistreerimine SIIN.