"Jäi kohe silma, et sõrg oli pisut teistsugune," meenutab Ülo rõõmsalt möödunud sügisel kütitud looma. "Ühe sõra lisavarvas tähendab, et tegu on lätlasega, aga kuna teisel sõral on lisavarbaid kaks, siis see vist kinnitab kahtlusi."

Nüüd on mees kaks sõrga ära parkinud ning saab neist omalaadse trofee.

Tavaliselt on metsseal neli varvast – eesmised, sõrad, on suuremad ja tagumised, sõrgatsid, on väiksemad.

"See ei ole metssea puhul midagi ennekuulmatut, kuid kahtlemata väga huvitav leid," ütleb Tartu ülikooli zooloog Ragne Oja, kelle sõnul lisavarvas enamasti looma elu ei sega. Paljuvarbalisust ehk polüdaktüüliat esineb mõnedel loomaliikidel rohkem kui teistel.

Sigade Aafrika katk ja sellest tulenev loomade suurenenud küttimine on metssigade populatsiooni mõne aastaga mitmekordselt vähendanud. Käesolev aasta võib metssigade arvukusele hästi mõjuda.

"Ennustaksin, et see aasta on sigadele soodne. Kuna sügisel jäid päris paljud viljapõllud koristamata, siis mitmel pool metssead veetsidki oma talve põldude läheduses," ütleb Oja. "Tean ka näiteks juhust, kus detsembris kütiti põrsas, mitte täiskasvanud loom, kellel oli kuus sentimeetrit rasva naha all, tähendab, ta oli väga heas toitumuses."