Koos vabatahtlikega päästsid päästjad möödunud reedel ja laupäeval sadu elusid - tavatu kuumus tekitas ühes Canberra linnapargis elavas nahkhiirekoloonias nii suure stressi, et loomad hakkasid surema.

Puude otsas pesitsevad stressis nahkhiired kogunevad puuvõra keskele ning hakkavad üheskoos mööda puutüve allapoole liikuma. Ja kui nad sellega juba alustanud on, siis viib teekond lõppjaama - surma.

Nahkhiirte päästmiseks suunati puuvõradesse veejoad. Pritsiv vesi sundis nahkhiiri päevasel ajal, kes tavaliselt lendavad ringi vaid ööpimeduses, õhku tõusma ning tiibu liigutama. Tiivaliigutused jahutasid nende ülekuumenenud kehasid ning ühtlasi pakkus voolikutest õhku lastud vesi kuumusest kuivanud loomadele pisut niiskust.

Inimeste tegevusse on aga sisse kordeeritud konflikt. Nahkhiiretele ei meeldi liigne häirimine, mida veejoad kindlasti teevad. Lisaks sellele on kulud veele ja elektrile päris suured.

Samas on tegemist rahvatervise seisukohalt olulise küsimusega, sest Canberras kannavad paljud nahkhiired lyssaviirust, millega võivad nakatuda ka inimesed. Ja kui kogu park on surnud ja puude otsast alla kukkunud nahkhiiri täis, siis üsna kindlasti inimesed ka nakatuvad.

Tegemist väga tõsise haigusega, mis kandub nahkhiirelt inimesele üle süljega (näiteks kui nahkhir inimest hammustab või inimene surnud looma näpib) ning võib lõpeda halvatuse, krampide ja isegi surmaga.

Spetsiifilist ravi lyssaviirusnakkuse ravimiseks olemas ei ole. Kuid kuna viirus on sarnane marutaudiviirusega, kasutatakse vajaduse korral haiguse ennetamiseks marutaudivaktsiini.

Allikad: canberratimes.com.au, conditions.health.qld.gov.au