Legendi järgi olla Rihu ämma kivi otsas puhanud Kalevipoeg. Korraga tulnud 2 pulmarongi vastastikku. Nende vahel tõusnud siis tüli. Ühe pulmarongi pruut löödud maha ja maetud sinna. Mälestuseks kantud hauale hulk kive kokku. Hiljem visanud möödaminejad sinna kive. Kas Kalevipoeg ka visanud- ei ole teada. Pärastpoole hakatud Rihu ämmal esimest korda linna minejatelt «rumalust» nõudma- nad pidanud vanematele linnaskäijatele viina ostma. Kes pole tahtnud osta, võetud kinni ja pandud Rihu ämmale pikali, riiete peale omakorda suured kivid: kuue hõlmad aetud laiali, suured kivid asetatud peale nii, et ei ole teiste abita saanud üles tõusta. Sinna jäetud seniks, kuni keegi tulnud ja ära päästnud. Kui keegi pole lubamist täitnud ja «rumalust» maksnud, tehtud Iru ämmal eespool Tallinna tee ääres seda samasugust tükki.

Loodusväärtuste rajal on demonstreeritud näiteks Kuusalu keskkooli 31. lennu istutatud hõlmikpuu ja Rihumäele omane kadakas. Lisaks on väärtuste rajal esindatud matemaatika klass, ilmakaared ning linnulaulu nurk.

Kuusalu kooli direktori Vello Satsi sõnul on ajaloo- ja väärtusterada suurepärane võimalus tutvustada Kuusalu külaelanikele ning koolinoortele oma kodukohta. Rajad on põimitud kooli õppeprogrammi, mis kinnistab ajaloo- ja looduseteadmisi kõikides vanuserühmades.

Ajaloo- ja väärtuste raja metoodilised juhendid koostasid edumeelsed ning aktiivsed noored õpetajad: looduseõpetuse õpetaja Eve Sarap ning ajaloo õpetaja Merja Rumm.

Ajaloo- ja väärtuste radade valmimist rahastas Kohaliku omaalgatuse programmist EAS, MTÜ Ökokratt, kohalikud ettevõtjad. Radade valmimisele on kaasa on aidanud paljud Kuusalu kooli edumeelsed õpetajad ning mitmed Kuusalu kooli lapsevanemad.

Eelmisel aastal avati Ökokrati eestvedamisel Kuusalu Keskkoolis 2 Metsaklassi kooliläheduses metsas kokku ligi 70 õpilasele