2. juulil korraldavad külaseltsid, kogudused, kohalikud elanikud ja ettevõtjad, muuseumid ja looduskeskused Lahemaa loodus- ja kultuuripärandit tutvustavaid matku, töötube, mõttekodasid ja külastusi taludesse ning mõisatesse. Kultuurihetki ja loodusmatku jätkub varastest hommikutundidest südaööni.

Nii on varastel ärkajatel võimalik osa saada lummavast päikesetõusuretkest Viru rabas või meenutada aastatetaguseid aegu karjapoisimatkal maalilistes Valgejõe aasudes. Päeva jooksul toimuvad loodus- ja kultuuriloolised matkad Altjal, Pärispeal, Suurpeal ja Oandul ning päeva võtab kokku põnev ööretk Oandu loodusmetsarajal.

Mõttekodades on võimalik mõtiskleda ja kaasa rääkida kultuuri hoidmise teemal. Näiteks toimub Viinistu kunstimuuseumis Signe Kivi eestvedamisel arutelu teemal „Traditsioon ja inspiratsioon“.

Mõttekoja jätkuna toimub paadiretk Mohni saarele.

Murdekeele huvilistel tasub sammud seada Leesi rahvamajja rannakiele obedukse päivale, kus keeleoskajate eestvedamisel toimuvad rannakeele rääkimise õpitoad.

Päeva jooksul avanevad huvilistele kõigi Lahemaa mõisate – Kolga, Sagadi, Vihula ja Palmse – loodus- ja kultuuriloolised seigad. Kuulda saab toredaid lugusid elust mõisas vanasti ja tänapäeval, silmailu pakuvad kunstinäitused.

Oma koduväravad avavad ka mitmed eriilmelised talud. Näiteks saab Sae talus näha juba harulduseks muutunud eesti maalambaid ja -kanu, Helle Väärsi iluaias teha tutvust seenepaberi ja seentega värvimisega ning Valgejõe veinivillas degusteerida ökoloogiliselt puhast õunaveini.

Õhtul on kõik oodatud Palmse mõisa, pidu juhatatakse sisse Veljo Tormise „Lahemaa laul“ ja torupillimuusika. Pidustuste krooniks kujuneb Lahemaa Säru – Lahemaa rahvuspargi 45. ja Viru Säru 30. aastapäevale pühendatud ühislaulmine.

Täpsem juubeliürituste kava ja info Tallinnast ning Rakverest väljuvate ekskursioonibusside kohta on leitav Lahemaa rahvuspargi kodulehelt.

Lahemaa rahvuspark moodustati 1. juunil 1971 esimese rahvuspargina Eestis, mille olulisemaks väärtuseks on suur maastikuline, looduslik ja kultuuriline mitmekesisus. Rahvuspark kuulub üleeuroopalisse Natura 2000 võrgustikku Lahemaa linnu- ja loodusalana ning on Euroopa üks tähtsamaid metsakaitsealasid.