Maksuameti inspektorid ei uurinud neilt aga seda, kui palju pudeleid selleks ajaks maha oli jõutud müüa. Pärast pudelite konfiskeerimist öeldi neile vaid, et otsus valmib kahe-kolme kuu pärast.

„Seega keeruline öelda, kas maksame Eestile ainult aktsiisi või ka trahvi,“ ütles mees. Paari aasta eest pani ta Riias rukkist ning odrast aetud puskari, läti keeles kandža tootmise püsti. Laadal müüdi lisaks erimaitselistele kandžadele ka sellest valmistatud kokteile.

„Lätis oleme juba tegusad, aga tahtsime ennast ka naabritele tutvustada,“ ütleb Ernests. „Samas võib olla, et kõigi paberite kordaajamiseks peaksime uue töötaja võtma.“

Kontrolle viimased kolm aastat

Sealsamas lähedal kõiksugu Latgales valmistatud veine müünud Sēlijas Vīns pääses ilma inspektori külaskäiguta. Neilgi polnud Eesti aktsiis tasutud. Peremees uurib, kui keeruline asjaajamine Eesti maksuametiga on. Ta ütleb, et korraldaja hoiatanud neid vaid selle eest, et nad Lindoral kanget šmakovkat ei müüks, mispeale võeti see letilt ära.

Selline reegel on Lindora ja Vastseliina laatadel juba ligi kakskümmend aastat kehtinud – üle 22protsendilist alkoholi neil laatadel müüa ei tohi. Maksuameti kontrollid on korraldaja Ivar Traageli sõnul laatadel käinud viimased kolm aastat.

„Eelmisel aastal konfiskeeriti bussitäis puskarit ära. Tassisid kastidega minema,“ ütleb Traagel. „Tulevad viisakalt, et käivad läbi ja küsivad, et kas tahame juures olla. Aga mida mina oskan nende töö kohta kaasa rääkida? Seadus on ju kõigile võrdne. Küsimus on selles, et kes jääb esimesena hammasratta vahele. Ju oli mehel halb päev.“
Maksu- ja tolliamet kontrollis erinevaid alkoholikäitlejaid

Küsimustele vastab maksu- ja tolliameti pressiesindaja Kaia-Liisa Tabri


Kas kontrollisite Lindoral ka teisi ettevõtteid ning mida tuvastasite? Mis saab edasi Läti viinatootja Akmeņlauzis toodangust?
Kas kontrollisite Lindoral ka teisi ettevõtteid ning mida tuvastasite? Mis saab edasi Läti viinatootja Akmeņlauzis toodangust?


Maksu- ja tolliameti töötajad kontrollisid Lindora laadal erinevaid alkoholikäitlejaid. Kontrolli tulemusena alustati kaks menetlust, kus kaup peeti kinni. Menetluste käigust praegu veel rääkida ei saa, kuna täpsete asjaolude välja selgitamine on pooleli.


Kas olete käinud ka eelmiste aastate Lindora laadal ning kui palju rikkumisi olete tuvastanud?


Eelmisel, 2017. aastal tuvastati Lindora laadal kaks rikkumist seoses alkoholiseaduse rikkumisega (1 kriminaalmenetlus ja 1 väärteomenetlus).


Kui suurel osal Eestis toimuvatest laatadest maksu- ja tolliamet kontrolle läbi viib?


Võimalike edasimüügikohtade kontroll on osa ameti igapäevasest tööst. See tähendab eelkõige toitlustus- ja meelelahutusasutuste, aga ka laatade külastusi, et välistada Eesti maksumärkideta alkoholi müüki.


Mida peab sarnane Läti veini- või viinatootja tegema, et oma toodangut mõnel Eesti laadal müüa?


Kui lähtuda sellest, et Läti tootja toodab alkoholi Lätis legaalselt, siis peab ta toimima samamoodi nagu toimitakse siis, kui tuuakse alkoholi teisest liikmesriigist ja need reeglid ei olene alkoholi päritolust. Kõik peavad järgima nõutavaid reegleid ja kõik peavad Eestis maksma aktsiisi. Reeglite raamistik on paika pandud Euroopa Liidu regulatsioonidega ja olenevalt sellest, kas alkohol on teises liikmesriigis juba maksustatud või see asub aktsiisilaos.


Kui see on Läti aktsiisilaos (tootja juures), siis tootja võib seda saata Eesti aktsiisilattu (ise võib olla omanikuks) ja siis Eesti aktsiisilaopidaja maksumärgistab ja maksab sellelt aktsiisi ja väljastab toote omanikult nõutava saatelehega.


Kui alkohol on Lätis maksustatud, siis Eesti vastuvõtja peab toimima nii nagu
on selgitatud:.


Lähetaja Lätis peab samuti toimima Euroopa Liidu reeglite järgi. Esimesel juhul vormistab saatelehe EMCS süsteemis ja teisel juhul vormistab SAADi paberil ja ei saada kaupa enne, kui teises liikmesriigis on vastuvõtjal aktsiisi tagatis esitatud.


Aktsiisimäär oleneb veini ja kääritatud joogi kangusest. Toodetele kangusega kuni 6% on aktsiisimäär madalam. Eestis on lisaks soodustus õlle väiketootjatele. Võib juhtuda, et tootja on Lätis väiketootja, aga Eestis ei ole, sest väiketootja läve kehtestab iga liikmesriik ise. Eestis on selleks 600 000 liitrit.