Põllumajandusminister Jānis Dūklavs rõhutas, et sellisel juhul ei saa rääkida riiklikest toetustest põllumeestele. Küll aga annab katastroofiolukord kohalikule PRIA-le võimaluse mitte rakendada talunike suhtes karistusmeetmeid erinevate toetustingimuste täitmata jätmisel.

Samuti pöördus põllumajandusministeerium Euroopa Komisjoni poole, paludes luba otsetoetuste ettemaksed varem välja maksta.

Hetkel puudub ministeeriumil ülevaade kuiva tekitatud kahjude täiest ulatusest.

Paaril viimasel nädalal on 25 Läti omavalitsust 119-st palunud luba eriolukorra välja kuulutamiseks. Kõige põuasem on olnud Kuramaal, kus on tulnud teateid ka veiste mahamüümisest, kuna puudu on tulnud söödast.

Organisatsioon Põllumeeste seim juhtis nädala eest tähelepanu sellele, et Läti territooriumil on sademete hulk olnud põllukultuuride normaalseks vegetatsiooniks ning kasvuks ebapiisav. Suures osas Lätist pole nende teatel vihma sadanud alates aprilli lõpust, mistõttu on maa ja taimed paljudes kohtades täiesti ära kuivanud. Põllumeeste seim ennustas, et tänavune saak tuleb halb, mistõttu ei pruugi talunikud suuta kreeditoride ees kõiki kohustusi täita.

Ebasoodsad ilmastikuolud kimbutasid Läti põllumehi ka mullu, mil pidevate vihmade tõttu uppusid põllud vette ning paljudes kohtades ei õnnestunud saaki koristada ega talivilja külvata. Toona kuulutati 29 omavalitsuses välja eriolukord ning saagi kaotanud talunikud said taotleda hüvitisi.