Sadikova teada ringleb Lätis praegu kolm gripitüve – kaks A-grippi ja üks B-gripp – ning pole veel selge, milline tüvi kujuneb domineerivaks.

Eestis, nagu öeldud, on olukord veel rahulik, haigusjuhtumeid on vähe, nende intensiivsus madal ja levik piiratud. Kuid ka Lätis oli veel 10. jaanuaril olukord sama, märgib Olga Sadikova.

“Isegi ülemiste hingamisteede nakkusi, mida eelmisel aastal samal ajal registreeriti üle 4000, on meil praegu umbes 3000,” sõnas ta.

Haiglaravile on meil gripiga määratud kaksteist inimest, nende seas on nii väikelapsi, lapsi, täiskasvanuid kui ka vanureid.

Soomes on gripi intensiivsus keskmine. Gripp on seal levinud, kuid domineerivat tüve samuti veel ei ole. Eesti asub seega kahe areneva gripiepideemia vahel, ning on päevade küsimus, millal haigus meile jõuab.

“Soovitame vältida massiüritusi, pesta käsi. Palaviku puhul jääge kindlasti koju. Ärge külastage haigeid,” andis Sadikova juhendeid gripist hoidumiseks.

Tuleb meeles pidada, et sageli põetakse gripp läbi kergelt, väikese palaviku ja eriliste sümptomiteta. Püstijalu grippi põdev inimene võib aga levitada viirust riskirühmadele, kellele grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks.

“Seepärast soovitame gripileviku kõrghooajal gripilaadsete nähtude või isegi ainult mõne haigustunnuse nagu köha, kurguvalu või nohu korral mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi, peresid, kus kasvavad väikesed lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja vanemaealised inimesed,” kirjutab terviseamet oma kodulehel. “Isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ja hoida tervetega vähemalt meetrist distantsi. Haigena püsige kodus.”