Aprilli alguses kirjutas Leedu portaal 15min.lt, et ministri 86aastase ema ettevõte on üle viie aasta Klaipėda lähedal ilma omanike loata kasutanud teistele kuuluvaid maatükke nende eest renti maksmata ning saanud valeinfot näidates Euroopa Liidult toetusi.

Minister teatas toona, et maa omanikega on tal sõlmitud suuline kokkulepe. Linna lähistel olla maatükkidel palju erinevaid omanikke, kes vahetuvad kiiresti ja seetõttu on ettevõttel keeruline kõigi üle järge pidada. Peaminister ütles esialgu, et Markauskas jääb ametisse seniks, kuni õiguskaitseorganid on süüdistusi kontrollinud.

President Dalia Grybauskaitė sõnas aga, et ministril pole ei poliitilist ega moraalset õigust ametisse jääda. Samas, veel eelmisel nädalal keeldus Markauskas tagasi astumast, tunnistades, et on korda rikkunud, kuid luges rikkumisi tagasi astumiseks liiga väheolulisteks.

Leedu finantskuritegude uurimise amet teatas teisipäeval, et ei alusta Markauskase pereliikmete ettevõtte võimalike seadusrikkumiste kohta uurimist, sest ei leidnud kriminaalkorras karistatava tegevuse märke. Siiski möönis amet võimalikke rikkumisi seoses Euroopa Liidu toetuste kasutamisega ning andis info edasi maksuametile.

Pooleteist aasta jooksul, mil Skvernelise valitsus on võimul olnud, on Markauskas kolmas ameti maha pannud minister. Mullu seoses sotsiaaldemokraatide valitsusest lahkumisega pidi ameti jätma sotsist majandusminister Mindaugas Sinkevičius. Möödunud kuul astus seoses kahtlaste asjaoludega vanglasüsteemi auditi läbiviimisel ametist tagasi justiitsminister Milda Vainiutė.