Kui OM toimuks Eestis, oleks avatseremoonias järgmised kohustuslikud osad.

Läbiv teema: morbiidne kõiksuseihalus.

1. Saabumine 5000 a tagasi. Kõlab süit balletist "Kalevipoeg".

2. Kunda Lammasmäe arheoloogiliste leidude tutvustus.

3. Kannatused Saksa ordurüütlite tule ja mõõga all. 700aastane orjaöö.

4. Mahamüümine Rootsi riigi poolt Peeter I-le nn Uusikaupunki pakti läbi. Kannatused.

5. Kannatused ja masendav elu Balti parunite terrori all. Kupjad. Vürst Šahhovskoi venestamisperiood.

6. Kannatused tsaari käe läbi 1905.

7. Kannatused enamliku revolutsiooni ajal 1917. Punaste ja sakslaste okupatsioon. Kannatused.

8. Kannatused ja vapper võitlus punaste ja Balti parunite vastu.

9. Õnnis valguse-aeg. Järgemööda loetakse ette Pätsi, Laidoneri ja Tõnissoni elulood. Hardushetked, taustaks projitseeritakse ekraanidele kuldseid viljavälju ja priskeid eesti neidusid. Taustaks kostab "Sink sale proo".

10. Loetakse ette peatükk Tammsaare "Tõest ja õigusest". Raske taluelu kirjeldus. Kannatused.

11. Nõukogude okupatsioon 1940. Loetakse ette lõike raamatust "Eesti rahva kannatuste aasta".

12. Saksa okupatsioon 1941-1944. Kannatused.

13. Nõukogude okupatsiooni taastumine. Kannatused.

14. Vabadustarmastava agraarrahva sundindustrialiseerimine. Taustaks setu leelotused.

15. Püsiv vaimne äng (u 40 aastat). Permanentne vabadusvõitlus.

16. Korraks lootuse fläšš. Kartulikoorte söömine. Kannatused.

17. Iseseisvuse mahamüümine Euroopa Liidule. Loetakse ette statistilisi näitajaid Eesti majanduse kohta. Kannatused. Vabadusvõitlus.

18. Itk eesti keele ja kultuuri teemal. Kuulutatakse välja rahvusvaheline konkurss, kuidas muuta Eesti kõige suletumaks, kõige kitsama maailmamõistmisega, kõige paranoilisemaks ühiskonnaks, kes läheb tulevikku, selg ees.

19. Deklamaatorid esitavad depressiivluulet ja muusikud depressiivteoseid.

20. Suures finaalis esitatakse kollektiivselt Veljo Tormise "Raua needmise" uusversioon "Krugmani needmine" (Ohoi sinda, Krugman raiska, Krugman raiska, rähka kurja... jne). Eestlauljaks THI.

21. Tseremoonia lõpetuseks avatakse järjekordne kannatuste memoriaal - sedapuhku avatseremoonial osalenute kannatustele.

NB! Avatseremooniale saavad pileti osta ainult need, kes õigesti vastavad küsimusele, mitu Eesti Rahva Muuseumi 800 õllekapast on täkkega paremalt vasakule ja mitu täkkega vasakult paremale.

Ilmunud algselt FBs Londoni OMi avatseremooniat jälginud TOOMAS MATTSONI seinal.

Avaldatud siin autori täiendustega ja loal.



KIIKS

Muremõtted linnapeal,

segadused linna peal.

TIIT KOPPEL



VILDE VAADE

ANTON VILDE

otse BUS-rajalt

Olümpiamängude ajal on taas kinnitust leidnud tõsiasi, et sport on tervisele kahjulik - praegu tuleb telekast nii palju sporti, et lausa tapab.

Samal ajal kui normaalsed inimesed paljudes Eesti külades lasid oma külaväravad valla, on pannud meie Tallinn linnaväravad lukku. Enam ei saa linnas üldse liikuda, kui sul juhtumisi BUS ei juhtu olema.

Tallinnas on peaaegu kõik tänavad üles kaevatud, või kui ei ole kaevatud, siis on tänav tehtud ühesuunaliseks. Liiklus on umbes, autod peavad kokkutulekuid ning jalakäijad-jalgratturid võitlevad kitsal kõnniteel elu eest.

Igale võimalikule teele on kirjutatud kolmetäheline sõna BUS. Mida see eesti keeles tähendab, mina küll ei tea.

Vähe sellest, et BUS on sõiduteel, on BUS nüüd ka kõnniteel: pool kõnniteest kuulub salapärasele BUSile, teine pool kõnniteest jalgratturile ja jalakäijale. Olen kuulnud, et eraldi BUS-rajad tehakse ka pealinna suurematesse kaubanduskeskustesse.

On tähelepanuväärne, et BUS-rajad tulid üleöö siis, kui sai teatavaks, et väidetav linnapea väidetavalt kiirust ületas ja väidetavalt jalameheks võib jääda.

Ju ta siis mõtleb eelkõige enda peale, kuidas maalt kiiresti linna tööle jõuda. Aga millega? Kas hobusega võib BUS-rajal kihutada? Aga ikkagi, mida see BUS tähendab? Vaatasin uutest keeleuuenduslikest reeglitest järele, ikka ei tea.

Ühes kiirtoidusööklas leiti jääsalatist ussikesi. Mõni mõis, et leiti uss. Kunagi lubasime kartulikoori süüa, kah nüüd asi mõni ussike põske pista.

Samas: kas keelereeglite järgi peaks ütlema uss või madu? Ajakirjanduslikult müüks paremini muidugi madu.

Lugupeetud Riigikogu liikmed! Olen sel raskel hetkel mõtteis teiega, kui peate keset palavat suve katkestama oma hästitasustatud pika suvepuhkuse (pikem kui koolilastel) ning Toompeale ronima erakorralisele istungjärgule. Olgu töö teile kerge!

Tähelepanu, kes te Kagu-Eestis alkoholi ja sigarette üle toote! Uue määruse järgi tohib üle piiri tuua alkoholi ainult nii palju, et seda jätkub sihtkohta jõudmiseks.

Kui seda on rohkem kui sihtkohta jõudmiseks, tuleb maksta tollis aktsiisi ja/või ülemäärane kogus kärakat samas alla kulistada, ning alles siis võite kodutee ette võtta.


MUDA MIHKEL PAJATAB

Tallinn meenutab varsti Põhja-Korea pealinna, kus linnapildis võib näha sõitmas ainult ühissõidukeid.

Mida imet küll selle nimel ära ei tehta, et kohalikel valimistel vaeste käest hääli noppida.

Ma ei mõista, miks on hakatud toitlustusasutustes eelistama ühtesid inimesi teistele.

Näiteks hiljuti oli kuulda, et Hesburgeris on saadaval kapsaussidega burgereid. Ilmselt oodati nimetatud söögikohta ainult kalamehi.

Kui teada saime, et loomaaed paneb oksjonile leopardi vurrukarva, lubas Põhu Karla Luuavarres panna oksjonile oma ninakarva.

Karla püüab kavalusega hulka raha teenida, öeldes, et ninakarv kuulub Kalevipojale. Ütles, et teab Luuavarres paari inimest, kes igasugu sodi korjavad, nimetades endid kollektsionäärideks. Nende meeste peale ta panuse ka teeb.

OM polnud veel alanud, kui juba oli kõige seksikam naissportlane valitud. Varem oli rõhuasetus tulemustel, kuid ilmselt on sporditegemise ajad möödas ja pole ime, kui olümpiamängud ristitakse ümber tedremängudeks.

Ega enam muud ei kuule, kui seks ja seks. Õnneks pole minul seksiga mingeid suhteid.

Internet on üks tore asi, kust võib leida igasuguseid huvitavaid uudiseid. Näiteks: "Kaia Kanepi tabati koos kallimaga".

Huvitav. Mida kurja nad siis tegid? Tore, et ikka tabati. Oleksid end kauem varjanud, siis võib-olla oleks interneti asemel Interpolis olnud.

Lõpp hea, kõik hea.



VAATAKS TÕTT

KRISTA KAER: "Kui mõned inimesed ei loegi tänapäeva elutempo juures muud kui ajalehti ja kriminaalromaane, võib neil eesti keelest üsna hirmutav pilt kujuneda."

Arter, 12. veebruar 2000


TÕRRE PÕHJAST

Elu on betoonist batuut.

HOWARD NORDBERG


TÕSI TAGA

- Võõra naise maasikad on oma naise murelid.

- Pappi köhides tuleb rahakott suu ette panna.

- Meie kiirabi on paras surma järele saata!

- Parasiitsõnad ajavad keele sügelema.

- Mehe mäluaugud sööbivad naise mällu.

ANDRES ÜLVISTE