Tegemist on griptüvega H5N8, mis on lindude suhtes kõrge patogeensusega ehk väga ohtlik, aga inimestele mitte.

Küll aga on see viirus inimestele kahjulik selles mõttes, et Prantsuse farmeritel, kes toodavad foie gras'd ehk nuumatud partide või hanede maksast valmistatud suure rasvasisaldusega hõrku rooga, on ajutiselt selle eksportimine keelatud. Hõrgutise tootmise protsess on nagunii juba palju poleemikat tekitanud, sest parte ja hanesid toidetakse sunniviisiliselt, et nende maksad rasva ajada.

Möödunud kuul avaldus linnugripp mitmetes teisteski Euroopa riikides. Prantsusmaal on riskitase kõrgendatud olnud juba terve aasta. Mais kehestati foie gras ekspordile seetõttu kolmekuuline keeluaeg.

2015. aastal toodeti Prantsusmaal 18 820 tonni foie gras'd, tänavu prgnoositakse toodangu langust 25 protsendi võrra. Kuna hanesid ja parte on tulnud massiliselt hukata, on oodata toote hinna tõusu 10-20 protsendi võrra.

Foie gras on traditsiooniline aastalõputoit, ilma milleta jõulupühad ja aastavahetus ei möödu ilmselt üheski prantsuse perekonnas.

Allikas: The Local