„Selleks, et messi sihtgrupist paremini aru saada, viisime Tartu messil läbi külastajauuringu,“ selgitab Maale elama kodanikualgatuse eestvedaja Ivika Nõgel. „Küsitlusest selgus, et enim otsitakse talumaja, mida ise renoveerida. Teise valikuna eelistati heas korras talumaja. Korterite ja kruntide vastu on huvi oluliselt väiksem. Kohavalikul on ülekaalukalt kõige olulisem looduskaunis koht. Sellele järgnevad heade naabrite ja töökoha olemasolu. Lõuna-Eesti maakondadest tunti enim huvi Põlvamaa ja Tartumaa vastu. Messi külastajatest enamus plaanib maale kolida juba lähiaastatel või hiljemalt viie aasta jooksul. Põhilisteks takistusteks maale kolimisel on sobiva koha puudumine, probleemid laenu saamisega ja raskused töökoha leidmisel.“

Tallinna messil saab lähemalt tutvuda Emmaste, Käina, Lääne-Nigula, Martna, Nõva, Noarootsi, Halliste, Lihula, Väike-Maarja, Emumäe, Misso, Mõisaküla, Järva-Jaani, Kareda, Koeru, Saaremaa ja Anija piirkondade elanike ja kohapealsete oludega. "Kogukonnad on välja otsinud asjalikumad kinnisvarapakkumised ja ettevõtlusvõimalused oma kodukandis ning jagavad head nõu ja vajalikke kontakte neile, kel soov maale kolida," tutvustab Nõgel. Samuti osalevad messil ökokogukonnad - Mauri Põliskodude küla Kagu-Eestist ja Väike Jalajälg Mõisamaalt. Ökoala pakub võimalust näha, käega katsuda ja küsimusi esitada kogukondade ja jätkusuutliku eluviisi kohta. Kaasa saab lüüa töötubades, jutusauaringides, kinos, lastealal või lihtsalt vestelda heade inimestega.

Koostöös Arvamusfestivali ja SpeakSmart moderaatoritega on messil avatud Arvamusfestivali Labor, kus toimuvad arutelud maal elamise positiivsete ja negatiivsete külgede osas ning kus kuuleb kogemuslugusid viimastel aastatel maale kolinud noortelt peredelt. Ettevõtlusideega külastajaid ootab ettevõtluskohvik, kus maakondlike arenduskeskuste ettevõtlusnõustajad jagavad soovitusi maal ettevõtlusega alustamise kohta. Garage48 HUB eestvedamisel toimub Ideepõld, kus koos genereeritakse ideid, mis aitaksid muuta maal elamist paremaks, läbimõeldumaks ja edukamaks.

Mess „Maale elama“ toimub homme, 14. mail kell 10-16 Tallinnas, Telliskivi Loomelinnaku Punases saalis.