Žürii esimehe, Põltsamaa tootegrupi juhi Pille Riin Rimmeli sõnul võlus võidutöö hindajaid oma tasakaalustatud, küpse ja kreemja maitsega. Ta lisas, et pisut meenutas porgandivõie oma maitselt ja olemuselt trendikat idamaist hummust, kuigi on tehtud ehtsast eestimaisest toorainest.

Maalehe hoidisekonkursi parimad
5Rabarberinätsu puhul meeldis žüriile rabarberi uudne kasutusviis.
I koht – “Porgandivõie seesamiseemnetega”, autor Pärnumaa Kutsehariduskeskus.
II koht – “Vürtsikas pohlakaste”, autor Marju Maripuu.
III koht – “Tädi Siima marineeritud kurgid”, autor firma Dereku burger.
“Memme maius” eriauhind – rabarberinäts, autor Tiiu Sommer.
Kõige kaunimalt kujundatud hoidis – pihlakahoidised, autor Liivi Last.

Midagi uut ja huvitavat

Pärnumaa Kutse­haridus­kes­kuse õpetaja Taisi Talviste rääkis, et porgandivõide retsepti oli ta juba varemgi katsetanud. Konkursile saadetud võie tehti aga õpilastega koos ning just nende maitset ja eelistusi arvestades. “Noorte seas on praegu üsna popp taimetoit ja see oli üks põhjus, miks just selle hoidise tegemise ette võtsime,” meenutab Talviste.

Ehkki praegused õpilased on pärit sellest põlvkonnast, kus vanemad enam kodus väga palju hoidiseid ei tee, on enamikul siiski kas või vanavanemate kaudu koduse moosikeetmise kogemus olemas. Noortele omaselt huvitavad neid hoidistamise juures aga pigem uudsed maitsed.

Oli hea marja-aasta

Igal aastal annab hoidisekonkursile näo ka see, millised olid saagid. Sel aastal on kõike olnud küllaga, eriti aga pihlakaid. Neid ilusaid ja omapärase mõrkja maitsega marju oli kasutatud nii magusates kui soolastes hoidistes, mahlades, siirupites ja sinepites.

Ka pohlapuuduse üle ei saanud tänavu kurta ning mekkida võis nii magusaid kui lisandeiks mõeldud pohlahoidiseid. Sellest iseloomuga metsamarjast oli vürtsika pohlakaste valmistanud Marje Maripuu. Mõnusalt mõrkjas ja jõulupärane maitse, kena värv ning tekstuur meeldis žüriile sedavõrd, et hoidis tunnistati teise koha vääriliseks.

Üllatavalt palju laekus konkursile kodus valmistatud sinepeid. Need olid tehtud kas sinepipulbrist või siis Põltsamaa kanget sinepit kasutades. Sinepile oli lisatud õuna, pihlakat, musta sõstart, mett ja ürte. Õunte ja marjade kasutamine muudab sinepi veidi mahedamaks ning lisandeid kasutades saab valmistada sinepi vastavalt sellele, millise toidu lisandiks seda pakutakse.

Žüriiliikmed ja paljud messikülalised kiitsid Tiiu Sommeri rabarberinätsu väärt ideed ja head maitset. See kujutas endast kuivatatud ja suhkrustatud rabarberitükke, kus hapu ja magus olid kenasti tasakaalus ning rabarberi mõnus mekk säilinud. Maalehe hoidisekonkursil kuulus rabarberinätsule “Memme maiuse” eriauhind.

Retsept
Porgandivõie seesamiga
Olustvere hoidisemessi võidutöö tuli Pärnu- maa Kutse- ­haridus- ­keskusest. 3

Võtke kaks suuremat porgandit, koorige need ja lõigake pikuti pooleks. Pange ahjuplaadile, niristage peale veidi toiduõli. Küpsetage neid koos mõne küüslauguküünega, kuni porgandid on kuldpruunid. Purustage köögiviljad saumikseriga kui need on veel soojad. Vajadusel lisage veidi õli. Röstige kuumal kuival pannil seesamiseemned ning segage ka need püreesse.

Soovi korral võib juurde panna riivitud Forte või muud parmesani tüüpi juustu. Lisage maitse järgi hakitud peterselli või ka värsket koriandrit, värskelt pressitud sidrunimahla, soola ja purustatud pipart. Mõnus määre ongi valmis.

Muidugi saab igaüks vastavalt oma maitsele panna kas rohkem või vähem küüslauku, seesamiseemneid või maitserohelist. Oluline on, et porgandile tekiks ahjus pruunikas serv – just see annab võidele mõnusa meki.

Porgandivõiet võib serveerida näiteks koos maitsva koduse sepikuga kas hommikusöögiks, supi ja salati kõrvale või lihtsalt suupisteks. Väga hästi sobib ka ahjus krõbedaks küpsetatud tortillakrõpsuga, ise valmistatud seemnenäkileivaga ja ka võileivatordi vahele.

Kui soovite võiet hoidistada, siis lisage võidepurgi peale kindlasti kiht õli.