Maalehe hoidisekonkursi võidu võttis maitsestatud porgandivõie seesamiga


Olustvere hoidisemessi võidutöö tuli Pärnu- maa Kutse- ­haridus- ­keskusest. 3
Olustvere hoidisemessi võidutöö tuli Pärnu- maa Kutse- ­haridus- ­keskusest. 3Argo Ingver

Laupäeval Olustveres peetud Maalehe hoidise­konkursil valiti Eesti parimad hoidised ning sel korral osutus 52 konkursile saadetud hoidise seast parimaks kreemjas-pähkline porgandivõie seesamiga.

Hummust meenutava võide autoreiks on Pärnumaa Kutse­haridus­keskuse õpilased ning nende juhendajad Taisi Talviste ja Ingrid Ploom. Märkimisväärne on, et Pärnumaa Kutse­haridus­keskusel õnnestus konkurss võita juba teist aastat järjest. Eelmise aasta võidutööks olid marineeritud punased sibulad ning Põltsamaal katsetused selle toote purkipanekuks juba käivad. Ka tänavuaastase võidutöö loodavad Põltsamaa meistrid tulevikus purki panna.

Žürii esimehe, Põltsamaa tootegrupi juhi Pille Riin Rimmeli sõnul võlus võidutöö hindajaid oma tasakaalustatud, küpse ja kreemja maitsega. Ta lisas, et pisut meenutas porgandivõie oma maitselt ja olemuselt trendikat idamaist hummust, kuigi on tehtud ehtsast eestimaisest toorainest.

Midagi uut ja huvitavat

Pärnumaa Kutse­haridus­kes­kuse õpetaja Taisi Talviste rääkis, et porgandivõide retsepti oli ta juba varemgi katsetanud. Konkursile saadetud võie tehti aga õpilastega koos ning just nende maitset ja eelistusi arvestades. “Noorte seas on praegu üsna popp taimetoit ja see oli üks põhjus, miks just selle hoidise tegemise ette võtsime,” meenutab Talviste.

Ehkki praegused õpilased on pärit sellest põlvkonnast, kus vanemad enam kodus väga palju hoidiseid ei tee, on enamikul siiski kas või vanavanemate kaudu koduse moosikeetmise kogemus olemas. Noortele omaselt huvitavad neid hoidistamise juures aga pigem uudsed maitsed.

Oli hea marja-aasta

Igal aastal annab hoidisekonkursile näo ka see, millised olid saagid. Sel aastal on kõike olnud küllaga, eriti aga pihlakaid. Neid ilusaid ja omapärase mõrkja maitsega marju oli kasutatud nii magusates kui soolastes hoidistes, mahlades, siirupites ja sinepites.

Ka pohlapuuduse üle ei saanud tänavu kurta ning mekkida võis nii magusaid kui lisandeiks mõeldud pohlahoidiseid. Sellest iseloomuga metsamarjast oli vürtsika pohlakaste valmistanud Marje Maripuu. Mõnusalt mõrkjas ja jõulupärane maitse, kena värv ning tekstuur meeldis žüriile sedavõrd, et hoidis tunnistati teise koha vääriliseks.

Üllatavalt palju laekus konkursile kodus valmistatud sinepeid. Need olid tehtud kas sinepipulbrist või siis Põltsamaa kanget sinepit kasutades. Sinepile oli lisatud õuna, pihlakat, musta sõstart, mett ja ürte. Õunte ja marjade kasutamine muudab sinepi veidi mahedamaks ning lisandeid kasutades saab valmistada sinepi vastavalt sellele, millise toidu lisandiks seda pakutakse.

Žüriiliikmed ja paljud messikülalised kiitsid Tiiu Sommeri rabarberinätsu väärt ideed ja head maitset. See kujutas endast kuivatatud ja suhkrustatud rabarberitükke, kus hapu ja magus olid kenasti tasakaalus ning rabarberi mõnus mekk säilinud. Maalehe hoidisekonkursil kuulus rabarberinätsule “Memme maiuse” eriauhind.