Pool hektarit muru

Murupinda, mida hooldada, Jõeääre talus jätkub. Kaks korda
ETKLi parima talu konkursile esitatud majapidamises on ainuüksi iluaeda ja muru pool hektarit.

Avarad muruplatsid ümbritsevad suviti talu elumaja, maa sisse ehitatud keldrit ja tootmishoonet. Aiandustalus peetakse oma jaoks ka kanu ja siga, kuid loomade olemasolu ei reeda miski — ei lõhn ega korratus, sest loomapidamishoone on varjatud ronitaimedega.

“Eelmisel aastal hakkasime mõtlema, et tuleks ära niita ka põllu ümbrus, aga vana niidukiga ei jõudnud,” meenutab Laivi Laks. “Ehk annaks uue traktori abiga kujundada ka jõekallast.”

Võimsamast murutraktorist tunti perenaise sõnul puudust ka tol aastal, kui külvati ristikut, et maa puhata saaks. Siis käis ristikut niitmas naabrimees.

Jõeääre talul põllul kasvatatakse lille- ja köögiviljataimi ning müügiks kartuleid ja köögivilja. Tohutu pikad köögiviljavaod, mis ulatuvad mäest alla Pärnu jõeni, tuleb Laivil mitu korda suve jooksul kõplaga üle käia. On kaks kasvuhoonet, kilealuse pinnaga kokku 125 ruutmeetrit. Kevadel kasvavad seal taimed, suvel tomatid ja kurgid.

Köögivili hea, hind vilets

Jõeääre talu on rajatud 1998. aastal ning tootmispind aasta-aastalt laienenud. Aastast 2002 on mõlemad talupere liikmed tööl talus. Varem töötas Laivi Laks aianduskaupluses, kust kogutud teadmisi kasutabki nüüd kodus.

Praegu on haritavat maad 3,2 hektarit. Oma toodangut on müüdud tellijatele, laatadel ning Paide ja Türi turul.

“2009. aastal kasvas kõik väga hästi, aga hinda polnud ollagi,” iseloomustab Laivi Laks lõppenud aastat. Ta ütleb, et kui kevadel, taimede müügi ajal, polnud majandussurutist veel tunda, siis suve teisel poolel läksid kõik hinnad alla. “Varem oli kaalikas 6–10 krooni kilo, nüüd 2 krooni,” toob ta näiteks.

Kõige kehvemini osteti varajast kapsast. Ilmselt tuleb seda Poolast või mujalt odavamalt sisse ning nii jäi Jõeääre talu rahval pool saaki müümata. Hilise kapsa müük õnnestus paremini. Kõige paremini ostetakse aga kartulit ja porgandit.

Loomulikult ei pane ühe aasta viletsad hinnad talupidajaid veel istuma, käed rüpes. Juba tuleval nädalal plaanib Laivi Laks Tallinnasse minna, et selle aasta jagu seemneid ära osta. Ja ring algab otsast peale.

Ave Nahkuri maali võitsid:

MALL SAGAR Tallinnast
LEIDA VALTON Harjumaalt Kiilist
MART MÄETAGA Lääne-Virumaalt Sõmeru vallast