Hiiumaa vallavalitsuse raamatupidaja Aiki Maivel tunnistas, et ei suutnud Siberi reisi võidust teatavat kirja tükk aega uskuda ja tõsiselt võtta. „Äkki ka selle pärast, et see saabus aprilli alguses, muudkui venitasin vastamisega, sest ei suutnud uskuda.”

Väiketalunik Vello Maivel naeratab ta kõrval iseteadlikult. Nad elavad Hiiumaal Vilivalla külas, mis jääb Pühelepa osavalla territooriumile. Rendile võetud heinamaa on aga seal, kus asub kuulus Tubala vai, jah, just seesama tähtis post, mis hiidlaste maad mere põhja küljes kinni hoiab.

Kui aga ükskord selgus, et Maalehe teatega on tõsi taga, siis oli paarikümne elanikuga Vilivallas rõõmu rohkelt. Maalehel, muuseas on ammune tava oma tellijaid tasuta reisile saata.

Aiki ja Vello Maivel Siberis Ovsjanka külas, kus elas kuulus kirjanik Viktor Astafjev, kelle raamatuid on tõlgitud ka eesti keelde.

Saatuslik kartulivõtt

Aiki on hiidlane 1986. aastast. „Käisin Tallinna tehnikumiga kartulit võtmas ja siis see kõik algas,” kostab ta Vello poole vaadates. Sellest ajast saati on nende postkastis alati ka Maaleht käinud.

Mis Siberisse puutub, siis kontrastid olla siin Hiiumaa inimeste jaoks ikka vapustavalt suured küll.

Ülipositiivselt on üllatanud aga miljonilinn Krasnojarsk, nii oma tänavate puhtuse kui ka liiklusega. „Eestis võiks ka olla sellised valgusfoorid, kust näed juba kaugelt ära kui kaua veel mingi tuli kestab, see võimalus muudaks liikluse rahulikumaks ja aitaks ka bensiini kokku hoida,” kostab Vello. Aiki lisab, et hämmastaval kombel näeb siin üliharva inimest, kes punase tulega üle tee läheb.

Maalehe teine Siberi reis lõpeb laupäeva 13. juuli õhtul, mil Tallinna lennujaama jõutakse.

Mõlema Maalehe Siberi reisi päevikud on lugemiseks me blogis, sisaldades ligi 150 erinevat postitust, maalt, taevast, jõgedelt ja mägedelt.

Aiki ja Vello Maivel Siberis Ovsjanka külas, kus elas kuulus kirjanik Viktor Astafjev, kelle raamatuid on tõlgitud ka eesti keelde.