Maapirni kasvatatakse mugulatest nagu kartuleid. Taim on äärmiselt vähenõudlik, ei kannata tavaliselt taimekahjurite ja -haiguste all. Kasvab igasuguses mullas. Koduaias võib maapirni edukalt kasvatada ka tuulekaitseks madalamatele soojalembestele taimedele. Selline tuulekaitse mõjub ühtlasi üsna dekoratiivselt. Väga tuulises kasvukohas vajab aga maapirn ise toestamist.

Samal kasvukohal ei soovitata maapirni kasvatada üle 4-5 aasta. Maapirni järel tuleb maad hoolikalt harida, sest muidu muutub ta tülikaks umbrohuks, millest üsna raske lahti saada.

Maapirni mugulad on kõrge dieetilise väärtusega. Tänu rohkele inuliinisisaldusele (kuni 16%) on need kõrgelt hinnatud, kartuleid asendav dieettoit suhkruhaigetele. Mugulad sisaldavad inimorganismile tähtsaid mineraalaineid ja mikroelemente, eriti rauda ja kaaliumi.

Maapirnist saab maitsvaid toite aurutades, ahjus küpsetades ja grillides. Väga maitsvad on need ka niisama värskena lastele krõbistamiseks, riivituna või õhukeste viiludena salatites.

Keeta neid ei soovitata, sest keetmisel läheb kaduma palju mugulates sisalduvatest puuviljasuhkrutest, nad kaotavad aroomi ja muutuvad maitselt läägeks. Küpsetatult või praetult omandavad mugulad aga omapärase, veidi pähklit meenutava maitse.

Allikas: Targu Talita ja Terviseleht