„Veel on rahvuspargis elanikke, kes teavad kohtadega seotud lugusid ja pärimusi ning sedagi, kus varem vaid lugudes mainitud kohad maastikul asusid – see on oluline info, mis iga aastaga kahetsusväärse kiirusega väheneb. See ongi põhjuseks, miks Keskkonnaamet ja Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv otsustasid jõud ühendada ning ühiselt seni ainult arhiivides olemasoleva teabe ka laiema avalikkuse ette tuua. Ideaalis võiks selle projekti sihtrühmaks olla nii need, kes tunnevad puudust vanaemade jutustamata lugudest kuni tavaelanike, turismiettevõtete ja teadlasteni välja. Mälumaastike projekt tähendabki ununema kippuvate paikadega seotud kohapärimust. Maastik hakkab tänu mälu taastamisele justkui uues võtmes elama,“ ütles Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni kultuuripärandi spetsialist Krista Kallavus.

Mälumaastike projekti allikmaterjalidena kasutatakse Kirjandusmuuseumis ja teistes arhiivides olevaid erinevatel ajaperioodidel välitööde käigus korjatud tekste ning tänastelt elanikelt küsitlustulemusena saadud materjale.

Uus rahvusparkide mälumaastike keskkond loodi X-GISi kaardirakendusena Maa-ameti Geoportaalis ning on leitav aadressil http://xgis.maaamet.ee.