Ideest luua kodumaistest metsasaadustest söögikõlblikku kraami valmistav ettevõte kulus tunnustuseni veidi enam kui aasta.

Eesti And OÜ juhatuse liikme Otto Schneideri sõnul ülemäära suurt mõttetööd selleks teha ei tulnud. “Ega see kohalike seente purkipanemine siis mingi raketiteadus ole,” märgib ta. Seda enam et toiduainete töötlemise valdkonnas on mees tegev olnud juba kümmekond aastat.

Metsasaadused ostetakse Lõuna-Eestis kokkuostuga tegelevalt partnerilt, keda varustavad häid seenekohti teadvad-tunduvad kohalikud elanikud. Seni toorainest puudust kätte pole tulnud.

“Kena eestipärase nimetusega Eesti And OÜ on ellu kutsutud selleks, et pakkuda kohalikke vilju neile, kel suu vesistab, kuid ajanappus ja kasvukohtade mitteteadmine korilase kombel sahvreid täita ei lase,” kirjutab ettevõte oma kodulehel.

Neli seenetoodet said tänavu ka Tunnustatud Eesti Maitse kvaliteedimärgi. Need olid soolatud ja marineeritud kukeseened ning soolatud ja marineeritud männiriisikad.

“Kõik tunnustamiseks esitatud tooted said ekspertidelt maksimumhinded,” on Otto Schneider rahul.

Oma külalistele paneb Schneider aga alati lauale marineeritud männiriisikad.

Lisaks neljale pääsukesemärki kandvale tootele valmistatakse köögis veel soolatud seentesegu ja soolatud kurke.

Otsida tasub kohalikke tooteid pea kõigi suuremate kauplusekettide lettidelt: soolaseeni ja -kurke müüvad Selver ja Prisma, marineeritud seeni AS Kaupmees ja KO ning OG Elektra kauplused. Rimiga on läbirääkimised toodete müükivõtmise osas praegu pooleli.