Töölepingu seadus annab töötajale õiguse puhkuse katkestada, edasi lükata või enneaegselt lõpetada töötaja isikust tulenevatel olulistel põhjustel, eelkõige ajutise töövõimetuse, rasedus- ja sünnituspuhkuse või streigis osalemise tõttu. Ravikindlustuse seaduse kohaselt on töövõimetuslehe liikideks nii haigusleht kui hooldusleht ja mõlema eest makstakse hüvitist, seega annavad mõlemad võimaluse puhkuse katkestamiseks.

Puhkuse ajal haigestumisel või hoolduskohustuse tekkimisel ei ole kohustust puhkust katkestada, küll saab haigus- või hoolduslehte kasutada üksnes juhul, kui puhkus on katkestatud, s.t ei saa olla korraga puhkusel ja haigus- või hoolduslehel.

Peab meeles pidama, et töövõimetuslehe väljastamine ei katkesta puhkust automaatselt. Töötaja on kohustatud tööandjale teatama puhkuse kasutamist takistavatest asjaoludest esimesel võimalusel ning avaldama soovi puhkus katkestada.

Seega, kui töötaja seda soovib, peab ta esimesel võimalusel teada andma, et on ajutiselt töövõimetu ning soovib seetõttu puhkuse katkestada. Töötajal on õigus nõuda kasutamata jäänud puhkuseosa vahetult pärast puhkuse kasutamist takistava asjaolu äralangemist.

Poolte kokkuleppel võib puhkuse kasutamise üle viia ka muule ajale. Kui töötaja puhkuse katkestamisest tööandjale teatab, oleks puhkuse katkestamiseks esitatavas avalduses hea märkida ka aeg, millal töötaja tahab oma kasutamata jäänud puhkusepäevad ära kasutada.

Teavitamiskohustus on tööandja seisukohalt väga oluline, et tal tekiks võimalus töötaja kasutamata jäänud puhkusepäevadega arvestada. Mõistlik on näiteks töökorralduse reeglites kehtestada, kellele ja kuidas teatada ning katkestamiseks avaldust esitada.

Kui töötaja teatab tööandjale esimesel võimalusel oma ajutisest töövõimetusest ja katkestab, lükkab edasi või lõpetab ennetähtaegselt puhkuse, on tal õigus saada ajutise töövõimetuse hüvitist.