Tänapäevane sotsiaalmeedia võib luua petliku mulje selle ülesande lihtsusest, kuid tegelikult on tuhandet liiget leida palju raskem, kui koguda tuhatkond poolehoiuavaldust.

Kui liikmed siiski olemas, tuleb uuel erakonnal Riigikogu valimiste kampaanias rinda pista riigi toetusest rasva läinud Toompea-erakondadega.

Tänavu maksab riik erakondadele toetust 5,4 miljonit eurot. Reformierakond saab 1 762 233, Keskerakond 1 388 426, Isamaa ja Res Publica Liit 1 228 223 ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond 1 014 619 eurot.

Miljon eurot on suur raha. Näiteks Kanal 2 ametliku hinnakirja kohaselt on selle eest võimalik osta peaaegu 45 tundi telereklaami kõige vaadatavamasse ajavööndisse.

Tühjade taskutega uus erakond ei saa sellisest reklaamist unistadagi. Isegi rohelised ja Konservatiivne Rahvaerakond, mis saavad riigilt tänavu kumbki 9587 eurot (kuna kogusid eelmistel valimistel vähemalt 1% häältest), suudaksid selle eest osta vaid 25 minutit eetriaega.

Rahvakogu tegi ettepaneku vähendada erakonna registreerimiseks vajalike liikmete arv 200ni ning kehtestada poliitilise reklaami kulule ülempiir.

Riigi toetusest võiks pool minna Riigikokku pääsenud erakondadele, teine pool tuleks jagada kõigi valimistel kandideerinud erakondade vahel vastavalt saadud häälte arvule, leidis Rahvakogu.

Kuidas ja millal reageerib neile ettepanekutele Riigikogu, on teadmata. 10. aprillil Riigikogu ees esinedes vihjas peaminister Andrus Ansip igatahes plaanile valimisreklaami piirangud tõesti kehtestada. Kuid isegi Rahvakogu ettepanekute täielik rahuldamine jätaks praegustele erakondadele ikkagi suure finantsilise eelise.

Teisalt pole uute erakondade asutamine ka praegu võimatu. Laulva revolutsiooni päevil, millega praegust aega tihti võrreldakse, riskisid uute parteide loojad kriminaalvastutusega ning pidid võitlema riikliku ajakirjandus- ja propagandamonopoliga.

Ometi uued erakonnad ja rühmitused tekkisid ning saavutasid kiiresti ka võidu. Uue jõu moodustumine on võimalik ka nüüd, kui sel vaid jätkub rahvale meelepäraseid ideid.

Maaleht kaardistas poliitilised seltskonnad, kellel on praegu kõige rohkem potentsiaali erakonnaks kasvada.