Eile andis Poola pädev asutus RASFF (toidu ja sööda kiirhoiatussüsteem) teate vahendusel teada, et toiduks kõlbmatu veiseliha on edasimüüjate kaudu liikunud teistesse EL liikmesriikidesse, sealhulgas Eestisse.

See lükkas ümber teisipäevase info, kui Poola peaveterinaararst kinnitas, et mittenõuetekohaselt tapetud loomadelt pärinevat liha ega neist valmistatud tooteid ei ole teistesse liikmeriikidesse viidud. Ärileht kirjutas päev varem Poola Masoovia tapamajast, kus ei täidetud toiduohutusnõudeid ja saadeti välja haigete loomade liha.

Poola edasimüüjate kaudu jõudis veiseliha Eesti käitlejatele AS Nõo Lihatööstus ja KARIA OÜ. Veterinaar- ja Toiduamet teavitas käitlejaid koheselt RASFF teatest, keda kohustati peatama antud tootepartii edasine käitlemine. Tarbija toidulauale liha jõudnud pole.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul kutsusid Poola ettevõtted ennetava meetmena turult tagasi veiseliha partiid kuna tapamajas ei teostatud lihakehade tapajärgset kontrolli. „Kuna antud partii puhul pole teostatud tapajärgset kontrolli, siis loetakse seda toiduks kõlbmatuks ning seda liha toiduks ei tarbita,“ sõnas Kalda.

Nii Nõo Lihatööstus kui ka KARIA OÜ tegid VTA-ga koostööd ning kiire reageerimise tulemusel tagati, et veiseliha turule ei jõuaks.

Aastetagune hobuselihaskandaal

Kuus aastat tagasi leiti Nõo Lihatööstuse poolt valmistatud täissuitsuvorstis “Parmezana” märgistamata hobuseliha. Hobuseliha DNAd tuvastati kuni 10%. Lihatööstus kasutas kõnealuse tootepartii valmistamiseks Itaalia ja Iirimaa päritoluga veiseliha, mis osteti Ungari ettevõttest. Hobuseliha sisaldanud vorsti toodeti 1408 kg ja turustati Lätis. Müümata kaup kutsuti turult tagasi ja hävitati.

“See oli meie ettevõttele valus kogemus. Oleme omad järeldused teinud,” rääkis Kruustük pärast seda juhtumit Maalehele. „Tooraine on nüüd kontrolli all – käime tarnijate juures kohapeal, tutvume ettevõttega, ei osta tundmatust kohast. Kui varem ostsime külmutatud lihatükke, siis nüüd ostame rümpa ja see välistab olukorra, et veiseliha pähe tarnitakse meile hobuseliha.”

Videost näeb, kuidas paljastas Poola ajakirjanik olukorra ühes tapamajas.