Tänavune võitja Margo Paluoja on kindel, et see on töö, millega ta 100% jätkab. "See on hinges, südames ja veres," sõnab Paluoja õnnelikult. Nii nagu on iga koka unistus avada oma söögikoht, soovib seda ka Paluoja. Kokana töötanud noormees teab aga telgitaguseid ja seepärast ta ettevõtmisega ei kiirusta. "Enne on vaja palju kogemusi," innustab võit noormeest parima tulemuse nimel edasi tegutsema.

Pearoaks valmistas Paluoja madalal temperatuuril küpsetatud lihaveise välisfilee punase veini kastmes, koos kartulivormi, naerisekreemi ja röstitud sibulatega. Magustoiduks oli šokolaadivaht, kitsejuustutrühvlid sarapuupähklitega ja karamellikreem. 

"Kas ta jõuab aega?" mõtlevad võistlejate juhendajad närviliselt, kui roa serveerimiseni on aega vaid loetud sekundid. "Olukord on väga pingeline," kirjeldab Haapsalu Kutsehariduskeskuse kokaõpetaja Tiina Sootalu emotsioone, mis teda alati võistlusel valdavad. Juhendaja töö on selleks hetkeks tehtud ning nüüd ei jää muud üle, kui närvitseda ja õpilasele pöialt hoida. 

Kui eelmiste aastate võistlustel on finaalis valmistatud samu retsepte, millega eelvoorudest koht finaali lunastanud, siis tänavu otsustasid korraldajad noori üllatada – alles viis päeva enne lõppvõistlust avalikustati toorained.

Paluoja sõnul on toorainete viiepäevane etteteatamine täiesti piisav – see säilitab põnevust ning selle ajaga jõuab väga edukalt uued road välja mõelda ja läbi katsetada. "Polegi vaja palju ette teada," on noormehe arvates üllatusmoment huvitavam.

Muudatuste eesmärgiks on võistlust põnevamaks teha ning noori proovile panna, sest juhtub ka igapäevase kokatöö juures, et klient palub toorainet vahetada või roa retseptis mõnda komponenti muuta. Sellisteks ootamatusteks peab "Noorkokk 2013" tiitli omanik valmis olema.

Kui tänase päevani harjutati, et pearoog valmiks pooleteise tunniga, siis võistluspaika saabudes selgus, et selleks antakse aega kaks tundi. "Kes endale detailsed tööplaanid valmis kirjutas, lendasid täna hommikul sellega uppi – neil tuli uuesti läbi mõelda, mis kell liha ahju panna," räägib Sootalu muudatuste tagajärgedest. Samuti ei tea noored enne boksi sisenemist, kellest saab kogu võistluse vältel nende abiline.

Sootalu sõnul arendavad kokavõistlused lisaks õpilastele ka õpetajaid – kogu aeg tuleb end kursis hoida uute vooludega, mida tavatunnis ei kasutata. 

Visnapuu lisab, et rahvusvahelistel võistlustel valmistatakse kokkadele palju rohkem üllatusi – näiteks öeldakse seal tooraine ette kõigest üks päev varem. "Vaatame, kuidas läheb – tundub, et järgmisel aastal saame võistluse veelgi põnevamaks teha," räägib ta lootusrikkalt.

2013. aasta parima noorkoka selgitas välja žürii koosseisus Vladimir Upniek (EST), Jarmo Huuhtanen (FIN), Svetlana Riškova (LAT), Halina Višnevskaja (LAT) ja Ivan Breznkles (RUS).

Noorkokk 2013 finalistid:
• Triin Teesalu - Tallinna Teeninduskool
• Martti Soomann - Tallinna Teeninduskool
• Tuule Kivihall - Kuressaare Ametikool
• Sofia Vakulich - Tallinna Teeninduskool
• Riho Sommerman - Haapsalu Kutsehariduskeskus
• Olavi Petraudze - Tartu Kutsehariduskeskus
• Kristiina Rauba - Tartu Kutsehariduskeskus
• Margo Paluoja - Pärnumaa Kutsehariduskeskus