Ühinemise üks initsiaatoreid, Nõva vallavanem Aldo Tamm ütles, et selline asjade käik oli mõnes mõttes üllatav. „Sest praegu üks inimene, kes ühinemise vastu hääletas, on seni ühinemist toetanud. Nii et oli ikka üllatus küll!“ märkis Tamm.

Ühinemise vastu olnud Peeter Kallas ütles, et Nõva vald võib veel kunagi teiste omavalitsustega ühineda. „Kindlasti liitub ja võib liituda. Kui me 2009. aastal kandideerisime, siis tegelikult ju liitumisest juttu ei olnud, aga järgmises tsüklis tuleb kindlasti selle teema kohta väga selgelt välja öelda oma seisukohad.“

Uue valla nimeks saab Lääne-Nigula. Taebla volikogu liige Aare Vaalma polnud rahul, et ühinemise juhtkomisjon just sellise nime välja pakkus. Tema hinnangul oleks parem olnud Põhja-Läänemaa. Vaalma selgitas, et oleks hea, kui nimes sisalduks sõna „Läänemaa“. Tema hinnangul käisid inimesed hääletamas, teades, et nimeks tuleb Põhja-Lääänemaa. Samuti märkis Vaalma, et Nigula nimekuju tuleb Püha Nikolausest ja sel kristlikult pühakul pole uue valla nimes kohta.

Nõva vallavanem Aldo Tamm selgitas, et Läänemaale viitab uues nimes sõna „Lääne“ ja „Nigula“ on igati sobiv, sest kunagine Lääne-Nigula kihelkond kattis sama piirkonda. Püha Nikolause kohta lausus Tamm, et pühakut peetakse muuhulgas meremeeste kaitsjaks ja sobib selles kontekstis ka mereäärsele piirkonnale nimeks.

Kõrgessaares tekkis patiseis

Hiiumaal jäi täna kinnitamata Kõrgessaare valla ja Kärdla linna ühinemine. Kärdlast tuli jaatav otsus, aga Kõrgessaares tekkis veider olukord, kus volikogu kiitis Kärdlaga ühinemise lepingu küll heaks (4 poolt, 2 vastu, 2 erapooletut, 1 liige puudus), kuid kui hääletamisele tuli ühinemislepingu esitamine vabariigi valitsusele, jäi seis 4:4.

Fotosid valdade ühinemiskoosolekult vaata portaalist Läänlane.