„Peame vajalikuks koostöö süvendamist ning ühiselt lahenduste leidmist nii Eesti omavalitsuse ajaloo, arengu analüüsi kui ka jäädvustamise aspektist,“ on kirjas omavalitsuspäeva resolutsioonis.

Eesti I Omavalitsuspäeva korralduskomitee esimees, MTÜ Polis asepresident ja Tallinna Ülikooli valitsemiskorralduse lektor Sulev Lääne märkis, et tähtis on nii varasemate Eesti avalikku haldust loonud ja arendanud põlvkondade meeles pidamine kui ka uute sihtide seadmine.

„Probleemide lahendamiseks vajame riigi ja omavalitsuse poliitikute, asjatundjate ja teadlaste koostööd nii riigi sees ka rahvusvaheliselt,“ lausus ta.

Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi direktor Indrek Grauberg leiab, et ülikoolid on juba tunnetanud koostöö vajadust. „Nüüd on vaja leida sobivad vormid ning vajalikud ressursid,“ lausus ta. Üks häid koostöövorme võiks olla Omavalitsuspäeva iga-aastane tähistamine Eesti valdades ja linnades koos aruteludega olulistel teemadel.

Käesoleva aasta 1. oktoobril tähistati 150. aasta möödumist Eesti avaliku halduse loomisest. Siis jõustus Eesti esimene avaliku halduse seadus “Makoggukonna Seadus Baltia-merre kubbermangudele. Ria-, Tallinna- ja Kura-male“. Esimestena taasiseseisvunud Eestis omistati Muhu vallale ning Kuressaare linnale omavalitsuslik staatus. 1. oktoobril 1990. aastal.



Riiklikud tähtpäevad on:
6. jaanuar – kolmekuningapäev;
2. veebruar – Tartu rahulepingu aastapäev
14. märts – emakeelepäev;
maikuu teine pühapäev – emadepäev;
4. juuni – Eesti lipu päev;
14. juuni – leinapäev;
23. august – kommunismi ja natsismi ohvrite mälestuspäev;
septembrikuu teine pühapäev – vanavanemate päev;
22. september – vastupanuvõitluse päev;
oktoobrikuu kolmas laupäev – hõimupäev;
2. november – hingedepäev;
novembrikuu teine pühapäev – isadepäev;
16. november – taassünni päev.