Ent just “oravatele” kuulub vaikiva kokkuleppe kohaselt Lääne-Viru maavanema koht. See saigi Vallbaumile saatuslikuks.

Rakvere maakaardile!

Uue kandidaadina kerkis aina jõulisemalt esile Marko Tormi nimi. Avalikkus teadis teda eelkõige kui Rakvere kuulsa Ööjooksu loojat ja vedurit.

Siseminister Pevkur esitles Tormi omavalitsusjuhtidele mõni nädal pärast nn peiesid. Et Torm oli oma puhkuseplaanid teinud varem, kujunes sündmus ajalooliseks – nimelt vastas maavanema kandidaat omavalitsusjuhtide küsimustele video-silla vahendusel Malaisiast.

Torm sai vallavanemate ja linnapeade heakskiidu. Ikkagi oma maakonna mees, seega märksa etem kui kusagilt saadetud parteisõdur. Aga tõsi on ka see, et maavanemat ametisse määraval valitsusel pole kohustust nende arvamust arvestada.

“Olen õnnelik, et mul on ette näidata vähemasti üks valdkond, kus olen suutnud nii Rakvere kui Lääne-Virumaa pildile tuua,” leiab Torm. Kas aga mehel võimeid ka enamaks kui 2011. aastal alguse saanud Ööjooksu korraldamiseks?

Tõsi, Ööjooksuga seoses läks linnavalitsuse sisekontrolörist abilinnapeaks tõusnud mees ka kohaliku poliitika ajalukku, sest loobus Ööjooksu edendamise nimel paljude meelest magusana tundunud abilinnapea kohast.

2013. aasta kohalikel valimistel sihtis poliitikasse naasnud Torm juba täispangale, oli Reformierakonna linnapeakandidaat.

Millises lasteaias käisid?

Just sel ajal paisus Vikipeedias Tormi tegevust käsitlev artikkel lausa kaks korda pikemaks kui senistel maavanematel ja linnapeadel. Välja toodi koguni lasteaed, kus poliitik käinud, rääkimata enam kui lehekülge haaravast meedikajastuste nimekirjast.

Tugev ponnistus tõi kaasa volikogu esimehe koha. Nüüd siis veelgi uhkem tool.

“Maavanem peab olema maakonna tähtsaim müügimees,” toob 1. novembrist ametisse astuv Torm välja oma kreedo.

Lääne-Viru MAAVANEM


- Sündinud 2. märtsil 1980 Kohtla-Järvel.

- Õppinud sisekaitseakadeemias, Tallinna ja Tartu ülikoolides riigiteadusi ja sotsiaaltööd.

- Töötanud uurijana politseis, turvafirma piirkonnajuhina, Rakvere linnavalitsuse sisekontrolöri ja abilinnapeana, linnavolikogu esimehena.

- Reformierakonna liige aastast 2010.