Kombaini veel talvekorterisse konserveerinud ei ole.
Ahto Vili

Seda, et peakapsast tuleb lumehangest taga otsida, on Eestis varemgi juhtunud, millegi väga erakordsega tegemist ei ole.

Eile saatis Eesti Aiandusliit maaeluminister Tarmo Tammele kirja, väites, et hetkeseisuga on koristamata veel 30% porgandist, 25% peedist ja kapsast, 15% kartulist.

"Ilmad on erakordselt vihmased olnud, muutes põllud mudamülkaks, nii et saaki on raske, kui mitte võimatu põllult kätte saada. /.../ Ehkki paar päeva tagasi, 20. oktoobril jõustus puuviljasektori erakorraline toetus, ei aita see kohalikke põllumehi sugugi," seisab kirjas.

Lõuna-Eestis vili käes, muu vähem

Ahto Vili Jõgevamaalt, Torma Põllumajandusosaühingu OÜ juht, räägib, et vili on koristatud. Koristamata on veel pool maisist, pool oast ja osa kanepist. "Loodame, et saab asja, kui lume alt välja tuleb," kommenteerib Vili. "Kombaini veel talvekorterisse konserveerinud ei ole."

Esimest korda kasvav kanep koristati enamikus ära viimase kahe vihmavaba nädalaga. Saagiga, mis kasvas 300 hektaril jäädi suhteliselt hästi rahule. Oast, mida kasvatati 70 hektaril, on koristatud umbes pool. "Nagu Eestis ikka, uba on poollamandunud ega pole päris lõplikult valmis," ütleb Vili.

Teravili oli mehe sõnul kasvanud kõigi aegade kõrgeim, aga kuna vihma tuli topelt üle normi, maad olid lootusetult läbiligunenud ja päikest enam ei olnud, siis toidukvaliteediga saadi nisu vähe, enamik läks söödaks.
Oleme ennegi valgeid põldusid kündnud.
Ahto Vili

Puide talu peremees Mati Nurm Hummuli vallast Valgamaal saab rõõmu tunda selle üle, et kogu vili on viimse lapini koristatud. "Keeruline sügis oli ikka. Eks me väga püüdsime, viimane lapp sai ammu koristatud," räägib Nurm. Talivilja saadi külvata küll loodetust tunduvalt vähem.

Nüüd on rahulikum periood – saadetakse toodangut ära, võetakse järgmise aasta väetisesaadetise vastu ja tehakse kündmistöid. "Oleme ennegi valgeid põldusid kündnud. On ka selliseid põlde, kus künd ei õnnestu hästi, keerab kamakaid üles. Eks siis tuleb otsida, millist saab ja millist ei saa ning oodata, millal ta jälle üles sulab."

Alex Agro OÜ juhataja Hindrek Muts Võrumaalt räägib, et oast on veel kindlasti pool koristada, kuigi muu on üles võetud. "Sel aastal nalja ei ole. Uba koristasime kuni eilse tormini. Sajast hektarist pool on veel jäänud," ütleb Muts. "Ümbruskaudsetel läheb oaga samamoodi nagu minul, kellel kasvas hernest, selle kündsid sisse."

Septembri viimase kolmandiku kuivad ilmad andsid võimaluse põllumeestele vili üles võtta, kuigi talivilja külvamiseks võimalust polnud. Muts soovis 40% külvata taliviljana, kuid ei saanud maha midagi.