“Linna tänavad on auke täis, autoga sõita ei saa ja teevad mingi mõttetu munakivitee. Kõigile on nad võlgu: ehitajatele, teeremondi firmadele...”

Noorte vihaste meeste meelest vajaks Paide vahetust – oleks huvitav näha, mis teised erakonnad Paides teeksid. Meeste hääled läksid valimisliidule Tuleviku Paide, mis on ilmselt kõige väiksema keskmise vanusega seltskond.

Kella kümneks õhtul selgub, et vahetust vist ei tulegi. Kuigi IRL kogub seekord kõige rohkem hääli, jätkab Paide vähemalt senistel andmetel vana koalitsiooniga, mille moodustasid IRL, Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid.

“Me oleme uhked oma partnerite üle, kellega oleme neli aastat teinud koostööd,” kinnitab Paide keskerakondlasest linnapea Kersti Sarapuu, kes kohe, kui Paide linna valimistulemused teatavaks saavad, koos riigikogulasest abikaasa Arvoga koalitsioonikaaslasi õnnitlema kiirustab. Ja avaldab lootust, et koalitsiooniga seotud lepped saavad veel samal ööl paika.

IRLi järelpeol voolab šampanjat ojadena ja linnapeakandidaat Kaido Ivask lubab jätkata samal kursil, mis mõni tund varem valimas käinud noorte meeste käest kriitikatuld sai. Ka nende plaan on mitte partnereid vahetada.

Lisaks Keskerakonnale on kambas sotsiaaldemokraadid. Kolm sõpra pidasid ka oma järelpeod ühes majas, Kersti Sarapuule kuuluvas K-Keskuses.

Sotside skoor jäi suurte vendade omast neli korda väiksemaks. Keskerakonna suurim häältemagnet oli Kersti Sarapuu 445 häälega, IRLil Paide haigla üks väheseid kohalikke kirurge Mihhail Feštšin.


Koigi vald vajab lasteaeda

“Noh, keda ma siis valima hakkan?” hõikab hommikul kella kümne paiku keegi meesterahvas, sisenedes valimisjaoskonda. Tegelikult saab valija oma asja kabiinis kähku aetud.

“Enamikul on selge, keda valida,” ütleb jaoskonna juhataja Ene Pedak. Väikese lapselapsega koos valima tulnud muusikakasvataja Maive Loorits hääletab samuti kiiresti. “Mamma tuli välja, lähme nüüd õue,” võtab ta tüdrukukese sülle.

Lasteaiaga seotud probleemid ongi Looritsal südamel. Et kõik lapsed ei saa lasteaeda, kes seda tahavad. Et lasteaed on väike ja vajaks paremaid tingimusi. “Juba aastaid on jutt, et teeme uue lasteaia siia või sinna... See asi tuleks ükskord ära teha!” leiab Loorits.


Järva-Jaanis eelistati aktifotodele asjalikku meest

“Mis selle tütarlapse number on, kelle pildid Internetis olid?” küsis mõnigi mees, kes Järva-Jaanis valima tuli. Küsimus käis IRLi kandidaadi Margot Truuveri kohta, kelle aktifotod avastati nädal enne valimisi Internetist. Ilusad fotod iseenesest ja tõid modellile 8 häält.

“Mis tütarlaps, abielunaine ja kahe lapse ema,” pahandab Taimi Mändla. “Sellesse ma ei suhtu küll üldse...”

Sõnakas proua ei varja ka oma eelistust. Tema hääl on üks neist, millega pääseb volikokku seni maavalitsuses töötanud Arto Saar valimisliidust Järva-Jaani Heaks. Tema skoor – 269 häält – on ükskõik mis valla kohta vapustav tulemus. Lihtkvoot on kõigest 62,8 häält, aga peale Saare ei ületa seda keegi.

“Vahetust on vaja,” arvab Taimi Mändla, kes on vanadest nägudest tüdinenud.

Jutt käib ka elukutseliste vallavanemate kohta, nagu Keskerakonda kuuluv Rein Köster, kes on seda ametit pidanud nii Järva-Jaanis kui naabervallas Roosna-Allikul. Köstri saagiks jääb 29 häält.


JÄRVAMAA: 5 omavalitsuses sai võidu valimisliit, 4 paigas saatis edu Isamaa ja Res Publica Liitu

Albu vald
- Hääletamisest osavõtt: 59,4%
- Volikogu suurus 11 kohta
Koduvalla Liit 8 kohta
Ühtlane Areng 3 kohta

Ambla vald
- Hääletamisest osavõtt: 51,1%
- Volikogu suurus 3 kohta
Koduvalla Eest 6 kohta
Reformierakond 5 kohta
IRL 1 koht
SDE 1 koht

Imavere vald
- Hääletamisest osavõtt: 57,3%
- Volikogu suurus 11 kohta
IRL 6 kohta
Reformierakond 3 kohta
SDE 2 kohta

Järva-Jaani vald
- Hääletamisest osavõtt: 57,8%
- Volikogu suurus 13 kohta
Järva-Jaani Heaks 8 kohta
Keskerakond 2 kohta
IRL 2 kohta
Reformierakond 1 koht

Kareda vald
- Hääletamisest osavõtt: 51,5%
- Volikogu suurus 9 kohta
Kareda Kodupaik 5 kohta
Kareda Uus Põlvkond 2 kohta
Reformierakond 2 kohta

Koeru vald
- Hääletamisest osavõtt: 68,7%
- Volikogu suurus 15 kohta
Ühtne Koeru 7 kohta
Koduvald 4 kohta
IRL 3 kohta
Üksikkandidaat Mati Seire 1 koht

Koigi vald
- Hääletamisest osavõtt: 53,1%
- Volikogu suurus 11 kohta
Reformierakond 5 kohta
Tasakaal 4 kohta
SDE 2 kohta

Paide vald
- Hääletamisest osavõtt: 56,5%
- Volikogu Suurus 13 kohta
IRL 8 kohta
Keskerakond 3 kohta
Reformierakond 2 kohta

Roosna-Alliku vald
- Hääletamisest osavõtt: 65,7%
- Volikogu suurus 11 kohta
Keskerakond 7 kohta
Reformierakond 4 kohta

Türi vald
- Hääletamisest osavõtt: 53,3%
- Volikogu suurus 23 kohta
IRL 10 kohta
Türi Sotsiaaldemokraatlik Valik
9 kohta
Reformierakond 3 kohta
Keskerakond 1 koht

Väätsa vald
- Hääletamisest osavõtt: 57,1%
- Volikogu suurus 11 kohta
SDE 6 kohta
Koduvald 2 kohta
Keskerakond 2 kohta
IRL 1 koht