Hyndai juht viidi Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse, kõrvalistmel viibinud 64-aastane naine hukkus sündmuskohal.


Pärnu politseijuht Andres Sinimeri rääkis möödunud laupäeval Vahenurmes toimunud MTÜ Külaliikumine Kodukant üritusel, et külateedel liiguvad tihti ohtlikud roolijoodikud, kes ei saa arugi, et midagi valesti teevad.

"Üks joobes inimene, keda püüti takistada rooli istumast, teatas teistele: "Ega ma sõitma ei lähe! Ma lähen ju koju!" vahendas politsejuht üht anekdootlikku vabandust ning lisas: "Teine, korduvalt karistatud kodanik, kellel tungivalt soovitasin mitte enam sõita, küsis: "Jala lähen või?!"

Põhjuseid, miks näiteks Pärnumaal on liikluses hukkunute arv võrreldes varasemaga 25 protsendi võrra tõusnud, on mitu. "Tänavuste ilusate suveilmadega on tõusnud liiklussagedus, samuti on agressiivsust ühiskonnas rohkem. Seda viimast peaks kindlasti vähendama, olema üksteisega hoolivamad," rõhutas Sinimeri.

Samuti pani politseijuht inimestele südamele, et roolis loobutaks nutitelefoni näppimisest. "Ka korraks ekraanile heidetud pilk võib kaasa tuua raske õnnetuse, sest ohuolukorrale ei jõuta piisavalt kiirelt reageerida," kõneles Sinimeri.

Hoolivust ja üksteisega suhtlemist peab Pärnu politsejuht külakogukonna turvalisuse seisukohalt äärmiselt oluliseks.

"See ongi naabrivalve parimas mõttes," rääkis ta. Ka kahtlased sõidukid, mille liikumisest maapiirkonnas aeg-ajalt sotsiaalmeedias teada antakse, jäävad nii silma ning ehk mõni kuritegu sooritamata. Kahtlane sõiduk tuleb Sinimeri sõnul kindlasti fikseerida ja sellest politseile teada anda.
LÜHIINTERVJUU
Vahest saaksite tuua veel erinevaid elulisi näiteid, kuidas purjuspäi sõitmist normaalseks peetakse?


Palun, siin need on:

„Mina olen kõige kainem! Teised on sellises joobes, et ei tohi kindlasti juhtida."
„Püüdke päris pätte! Miks te korralikke inimesi tülitate?“

„Jõin eile õhtul saunas ainult kaks õlut.“

„Ega mina sõida, auto sõidab!“

„Ega ma käe otsas õlut hakka tassima!“. Selline oli ühe autojuhi vastus kohtuniku küsimusele, miks ta tahab juhtimisõiguse säilitamist ainult poes käimiseks.


Kuidas inimeste suhtumine lühikeste vahemaade purjuspäi läbimisele on aastakümnetega muutunud?

Suhtumine on aastakümnetega väga palju paremuse poole muutunud. Alkoholi tarvitanuna rooli istumine on ühiskonnas reeglina taunitud ja sellest oleme ühiskonnana kindlasti palju võitnud.

Paraku jääb meie hulka tõenäoliselt ka tulevikus selliseid, kellele ühiselu reeglid korda ei lähe või kelleni enamuse kokkulepped ei jõua. Seega on vaja kogu ühiskonna - riigi, kohaliku omavalitsuse, vabakonna, haridusasutuste, meditsiini ja teiste partnerite pidevat tegevust sellel suunal.

Kuivõrd võtab hiljuti autorooli istuv põlvkond üle eelmise põlvkonna suhtumist ja õigustusi?


Kui see on perekonnas ja suhtlusringkonnas aktsepteeritud käitumine, siis loomulikult levib see ka järgmisele põlvkonnale.

Kas on midagi, mis tõepoolest aitaks korduvate purjuspäi autojuhtijate suhtumist muuta?

Lihtsaid lahendusi siin ei ole. Efektiivseimad meetmed on tavaliselt tõenduspõhised sotsiaalprogrammid, kuhu inimesi suunatakse ja mis tegelevad sõltuvuse kui suhtumisega. Teine, mis mõjub, on kogukonna suhtumine. Kui selline käitumine ei ole tolereeritud ja inimene saab ka selle kohta tagasiside, on see üsna mõjus. Paraku ei mõju need meetmed kõigile ja seega peab viimase võimalusena jääma ka karistamine ja isegi vangistus.


Kas purjus jalgrattasõidud väiksemates asulates on samuti probleem, millega politsei tegeleb?

Jah, see on kahtlemata probleem ja mitte ainult väikestes asulates. Politsei ei jäta neid juhtumeid tähelepanuta. Rikkumisena ei ole see võrreldes mootorsõiduki juhtimisega alkoholi tarvitanuna nii raske, kuna kiirused ja massid on väiksemad, kuid märkama ja tegelema selliste tegudega kahtlemata peab.


Kas naabrivalve korras teavitatakse ka purjus juhtidest või kehtib see pigem kahtlaste autode kohta?

Hea meel on tegelikult selle pärast, et selliseid teateid tuleb iga päev. Inimesed on järjest aktiivsemad ja panustavad üha rohkem kogukonna turvalisusse. Aga meie hinnangul võiks selliseid sekkumisi ja teatamisi olla veel rohkem.

Politsei on selliste teadete põhjal saanud kätte nii mõnegi joobes rooli istunu. Tuttavate kohta reeglina veel ei teatata ja ka siin võiks sekkumist olla veelgi rohkem.