Kui nädala sees on politsei hinnangul Peipsi järvistul korraga peal ligikaudu pooltuhat inimest, siis nädalavahetuseti võib see number küündida 3000ni.

“Kuivõrd jääolud on järvistul olnud valdavalt head, siis on siin olnud üksjagu tihe ka liikumine,” ütleb Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits. “Pea igal nädalal tuleb ette olukordi, kus mõni kalastaja ekslikult piirirežiimi alasse satub, üle ajutise kontrolljoone astub või jääl suunataju kaotab ning ohtu satub.”

Ühtviisi ohtu ning vähesest tähelepanust üle ajutise kontrolljoone on tänavusel hooajal sattunud nii eestlased kui ka teised jääle saabunud kalamehed.

Detsembrikuust alates on piirivalvurid Peipsil otsingu- ja päästesündmustele reageerinud 10 korral – valdav enamus nendest sündmustest on olnud seotud jääl ilmastiku või mõne muu teguri tagajärjel orientiiri kaotanud kaluritega. Järvistul on sest ajast abi vajanud ühtekokku 13 inimest, kellest üheksa aitasid tagasi kaldasse piirivalvurid ning neli kalurit jõudsid kaldale omal jõul.

Lõuna prefektuuri vastutusalas abi vajanud kaheksast inimesest pooled jõudsid ohutusse paika piirivalvurite toel ning pooled leidsid jõu ja tarviliku tarkuse ise tagasi jõudmiseks.

“Aasta-aastalt on kasvanud ka inimeste teadlikkus ja täna liigub järvel ringi üksikuid selliseid kalamehi, kes oma väljumise piiriveekogule on jätnud või unustanud registreerida,” ütleb Ernits. “Suhtleme kohalikega ja külalistega, et nende teadlikkust tõsta, teeme piirialal patrullkäike ja vaatlusi ning sekkume jooksvalt, kui inimene satub kontrolljoonele liiga lähedale. Eksituste vältimiseks tasub kindlasti piiriäärsel alal liikudes enne selgeks teha, kuskohast kulgeb ajutine kontrolljoon ning tähelepanelikult jälgida ka hoiatussilte.”