Meile on maa-elu ja loodus alati meeldinud. Juba enne Muhumaale kolimist olime mõned aastad elanud linnast väljas maakohas, aga tiheasustusega elamurajoonis. Samas sügavamal sisemuses oli unistus rahulikust taluelust. Kuna meile meeldib oma unistusi teoks teha, siis seda ka tegime ja enne vanima poja Uku kooliminekut kolisime Muhumaale, mis oli meid oma olemusega ära võlunud.

Muhus on kõik eluks vajalik olemas ja lastel super koht, kus sirguda. Kuigi varasemad seosed meil saarega puuduvad, tunneme ennast siin esimesest päevast alates väga koduselt.

Mis on olnud suurim raskus või väljakutse maal elamisel?

Elu poolt pakutavates väljakutsetes pole iseenesest midagi halba. Kõik need on mõeldud õppimiseks, ületamiseks ja enda arendamiseks. Ei oskagi mõnda erilist raskust seoses maal elamisega välja tuua. Pigem on tulnud ette ületamist vajavaid olukordi, mis ajendatud viieliikmelise pere argistest olukordadest ja millega tuleks tegeleda sõltumata sellest, kus elada.

Mis on parim, mida elamine maal on teile andnud?

Meie kaks poega said Muhumaal olles omale väikese õe. Kindlasti on see olnud meile kõigile viimaste aastate suurim kingitus. Samuti ei osanud me ette aimata, et suurest sagimisest eemal olemine tööalased mõtted nii hästi lendama paneb. Tõnis toob ikka välja näite, et Muhus olles näeb ta ettevõtluskeskonda ja oma toimetamisi kotkapilguga kõrgelt ning lahendused joonistuvad selgemini välja. Kui argipäevas oli rohkelt sagimist ja mõttetööd segavaid tegureid, kippus see silmaring ning nägemus kitsam olema.

Heade otsuste tegemise hulk igas päevas on meil piiratud. Kui elada ja toimetada igapäevaselt tihedas linnamelus, siis tahes tahtmata tuleb pidevalt langetada otsuseid, mis pole kuigi sisukad, aga mida peab tegema. Näiteks, kust teed pidi kontorisse sõita, millisest poest läbi käia, kas lapsed enne või pärast poeskäiku peale võtta jne. Muhus elades on suur hulk selliseid praktilist laadi otsuseid juba tehtud. Jääb alles vaba mõtte ressurssi, mille arvelt keskenduda just sisukate otsuste tegemisele.

Meie jaoks on see saar justkui väike paradiis, kus elada ja perega koos kasvada. Muhumaale tulek on andnud meie perele rohkelt rõõmutunnet ja toredaid hetki looduses ning värskes õhus, mis meid igapäevaselt ümbritseb.

Miks soovitate ka teistel kaaluda oma koduvallas elamist?

Muhumaa on ainulaadne maakoht Eestis. Siin on vähese maa-ala peal olemas perearst, hambaarst, kool, lasteaed, spordikeskus, noortekeskus, korralik pood, ehituspood, raamatukogu, hooldekodu jne. Raske on leida mandrilt sarnast maakohta, kus kõik need võimalused pisikese lapi peal olemas oleksid. Reeglina on midagi ikka puudu ja see teema süveneb just tänaste regionaalpoliitiliste otsuste tõttu. Omaette väärtus on saare turvalisus. Mitte ei ole siin pisikestel bussipeatustel ainult aknad terved, vaid sees on ka kardinad ja toolid ning laud, kus vaas lilledega!

Kas oled õnnelik?

Elukeskkond mängib sellele küsimusele vastamisel suurt rolli ja maal elades on palju tõenäolisem, et vastus on südamlik jah. Tehes maale kolimise otsust, tuleb hoida pea selge ja jalad maas, sest see pole kõigile sobiv. Maale kolides peab olema selge plaan töö osas. Meil oli töö kaasas, mis selle otsuse kindlasti lihtsamaks muutis, sest töö ei sõltu asukohast. Aga kolida maale ja hakata alles siis mõtlema, kuhu tööle minna ja kust tuleks sissetulek – seda ei soovita. Soovitame kindlasti põhjalikult aru pidada ja käia eelnevalt nö luurel, rääkida kohalikega, luua tutvusi, minna nädalavahetuseks või isegi pikemaks ajaks tulevast kodukanti tunnetama.

Maal elamise päev on üle-eestiline algatus, mille eesmärk on kutsuda maale elama veelgi rohkem tegusaid ja särasilmseid inimesi.


Laupäeval, 28. septembril avavad kõigile huvilistele oma uksed 35 valda Hiiumaalt Setomaani ja Alutaguselt Häädemeesteni.


Sel päeval ootavad Sind külla lasteaiad, koolid, tervise-, kultuuri ja spordikeskused, külamajad ja ettevõtted – kohad, mis kujundavad elukeskkonda maal.


Loe lähemalt aadressilt maalelamisepäev.ee.