Teatavasti sai Põltsamaa Roosiaia perenaine, OÜ Eesti Roos juht Annela Orasi juuni hakul maa-ametist kirja, et riigimaale jääv roosiaia osa (1432 m²) läheb enampakkumisele ning et neil tuleb see maatükk, kus kasvab väärtuslik roosikollektsioon, vabastada.

See tähendanuks katastroofi Baltimaade suurima kollektsiooniga rosaariumile.

Otsuse Põltsamaa vallas asuva Roosi kinnistu võõrandamiseks avalikul enampakkumisel tegi keskkonnaminister oma 6. mai käskkirjaga, nüüdseks on võõrandamine kehtetuks tunnistatud.

“Pärast otsuse tegemist on selgunud, et Roosi kinnistule on rajatud ainulaadne roosikollektsioon, mis on kujunenud turismiobjektiks ja seega on kinnisasja osas ilmnenud avalik huvi,” põhjendas minister Pentus-Rosimannus.

Ta lisas, et maa avalikul enampakkumisel ei oleks võimalik tagada roosikollektsiooni püsimajäämist. Samuti ei ole otstarbekas rooside ümberistutamine.

Tulenevalt seadusest võib riigivara võõrandada vaid juhul, kui seda ei ole vajalik avalikul eesmärgil säilitada riigi omandis. Antud juhul on seesugune vajadus aga ilmnenud.

“See on asjale ainuõige lahendus,” rõõmustas OÜ Eesti Roos juht Annela Orasi, kuuldes ministri otsusest esimest korda Maalehe vahendusel.

Orasi sõnul kavatsevad nad nüüd riigilt küsida luba maa mis tahes vormis ametlikuks kasutamiseks, et ses osas oleks kõik korras.

Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson kinnitas Maalehele, et omavalitsus ei kavatse ministri käskkirja halduskohtus vaidlustada.

“Järgmise sammuna ootame riigilt nüüd ettepanekut selle maatüki sihtotstarbe muutmiseks, valla üldplaneeringu järgi on see praegu elamumaana kirjas,” märkis Tõnson.

Samal teemal: “Roosipäevale koos leinaküünaldega”, ML,
4. juuli; “Põltsamaa Roosiaia mured said leevendust”,
ML, 18. juuli