Nende osavad pagarid valmistavad soovi korral ka soolaleiva leiba, mida kaunistavad viljapead ja leiva sisse küpsetatud ning palmikuga piiratud lohk, kuhu saab soola panna. Lisaks küpsetavad nad ainukesena Eestis ümmargusi õhukesi kalja- ja õlleteo leibasid, mis on valmistatud punastest linnastest. “Sellest on hästi lihtne kalja valmistada, tuleb vaid vett, suhkrut ja pärmi lisada,” selgitab tootmisjuht.

Tänavusteks jõuludeks on nad aga mitmeid uusi tooteid välja töötanud, alates pähklite, ploomide ja aprikoosidega jõululeivast ja lõpetades suus sulava apelsinikeeksiga. See viimane pälvis Tallinna Toidumessil külastajate poolt parima üllatustoote tiitli. “Poeketid tahavad tavaliselt uute jõulutoodete nimekirja juba suvel saada, kuid jaanipäeva paiku ei tule uute toodete ideid. Apelsinikeeksi retsept tuli sügisel, kuna olin juba tükk aega mõelnud, et võiks midagi sellist teha,” räägib Ille Kilk.

Põlvas tehasega sama katuse all asuvas poes on kogu Lõuna Pagarite rikkalik tootevalik väljas ja sooja leiva lõhn meelitab ostjaid ligi. “Mina käin siit alati lahtist leiba ostmas, see on nii hea,” kiidab üks ostjatest.

Tootmisjuhi sõnul on tegu leivaga, mida nad ise nimetavad põhjakaapeks. Kuna ühe vahetuse ajal küpsetatakse 13 sorti leiba, jääb pärast iga taigna valmistamist seda masinasse natuke alles. Nii need põhjakaaped kokku segatakse ja sellest küpsetatud leivad müüakse viilutamata pätsidena maha.