Kelmid avaldasid vilja ostu kuulutusi ajalehtedes, sealhulgas Maalehes ja pakkusid viljakasvatajatele turuhinnast kõrgemat hinda. Prokurör Margus Lellepi sõnul olid mehed väga hea jutuga, nagu kelmid ikka. Nõudmise korral tehti põllumeestele ettemaks, kuid kui seeläbi oli saavutatud usalduslik suhe, veeti pärast suurem kogus vilja ära. Vili müüdi suurematele kokkuostjatele põllumeestele lubatust madalama hinnaga ja raha kasutati nii oma majaehituseks, reisimiseks kui igapäevakulutusteks.

Kuulutustes olnud telefoninumbrid olid varinumbrid, mis pärast vilja kätte saamist enam ei vastanud. Lisaks kasutati ka varifirmasid, mille nimedes kajastus sageli sõna „agro“ ja autodele kleebiti usaldusväärsuse tõstmiseks varifirmade nimedega kleepsud.

Politsei sai üle Eesti, kuid peamiselt Kagu-Eestist infot kuritegude kohta, mida algul uuriti eraldi, kuid kui õnnestus nö otsad kokku panna ja kuriteod omavahel seostada, saadi jõugule jälile. Tänavu 24. jaanuaril peeti kinni jõugu ninamehed Patrick Mürk ja Peeter Kutsar ning pärast seda avati vihjetelefon, kuhu viljaostupettuse ohvriks langenud said sellest teada anda. Kui kelmide kinni pidamise ajal oli teada kaheksa episoodi, siis hiljem laekus neid veel nii palju, et kelmid mõisteti süüdi kokku 26 episoodi osas.

30. novembril määras Tartu Maakohus Patrick Mürgile liitkaristusena neli aastat ja üheksa kuud ning Peeter Kutsarile neli aastat vangistust. Arvesse võeti ka nende eelnevalt kandmata karistused. Lisaks konfiskeeriti kuritegeliku tuluna saadud vara, mis läks kannatanude kahjude katteks. Vahur Sõõro, Alar Kõiv, Averi Paks, Arnold Pähklepp ja Indrek Rüütli said tingimisi karistused pikkusega üks aasta ja viis kuud kuni kaks aastat ja 10 kuud. Ülejäänud grupiliikmete süüasi peaks kohtusse jõudma üldmenetluses.

Mürk, Kutsar, Paks ja Pähklepa on varem kriminaalkorras karistatud, kuid teised karistamata. Kriminaalasjas oli kokku 13 süüdistatavat. Ülejäänu kuue süüdistatava roll kuritegudes oli väiksem ja nende osas kriminaalmenetlus jätkub. Kohtueelse menetluse viis läbi Keskkriminaalpolitsei Lõuna Ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Keskkriminaalpolitsei filmitud video kurikaelte kinnipidamiselt: