Kuigi omanik on lubanud juba aastaid arendada hobusekasvandusest välja rahvusvahelise hobumajanduskeskuse, pole plaanid oluliselt edasi liikunud ja hetkel ei suudeta tagada isegi riigi poolt eratallidesse laenatud Tori tõugu hobuste heaolu. „Viimaseks hoiatavaks näiteks on rendile antud ja veterinaararsti hinnangul kehvades tingimustes peetud Tori tõugu hobuse surm Valgamaal,“ rääkis Lauri.

Pöördumises tunnustatakse omanikku kasvanduse taastamise plaanide eest, kuid tuuakse esile piirkonna elanike muret Tori kasvanduse hobuste segase käekäigu pärast. „Tegemist on elusolenditega, kes vajavad peremehe hoolt ja stabiilseid pidamistingimusi. Loomad ei ole nagu jalgrattad, mida võib muretult ühe seina äärest teise najale tõsta,“ kirjutatakse pöördumises.

Uus Koduvald teeb maaeluministrile kui omaniku esindajale ettepaneku astuda kiireid samme Tori hobuste tagasi toomiseks nende kodutalli. „Lisaks nõuame, et vahepealsel ajal korraldataks Torist eratallidesse viidud hobuste tervisliku seisundi ja pidamistingimuste hindamine. Muidu pole kasvanduse taaskäivitamisel enam ühtegi looma tagasi tuua ja pikkade traditsioonidega Tori hobusekasvandus on sisuliselt hävitatud,“ selgitas Lauri Luur.