Euroopa Liit on tugevam kui see probleem. Tulijate hulk on küll suur, aga võrreldes ELi üle 500 miljoni elanikuga ei ole see nii suur.

Te ei usu seda, et miljonid inimesed hakkavad Süüriast liikuma?

Miljonid? Ei. Ma tahaksin, et Euroopa Liit tegutseks kohapeal, pagulaste lähteriikides, tõhusamalt. Siin pole küsimus selles, et Euroopa Liit on hambutu, vaid mõned liikmesriigid on selle vastu, et Euroopa ühiselt ja tugevalt midagi teeks.

Mida Euroopa seal tegema peaks?

Juba näiteks Liibüa põgenikelaagrites peaks tuvastama, kes on sõjapõgenik ja kes mitte. Teiseks tuleks ära lõpetada see äri, et smugeldajad saavad muudkui viia Liibüast inimesi kummipaadiga [rahvusvaheliste] päästelaevadeni, kes põgenikud muidugi pardale võtavad, aga kummipaadid pöörduvad tagasi järgmiste järele. See käib seal edasi-tagasi nagu Saaremaa praam.

Euroopa Liit peaks omaenda julgeoleku nimel saama tegutseda Liibüa rannikul. See on ELi nõrkus, et üksikud liikmesriigid võivad pidurit tõmmata. Aga lõhkiminekuks vaevalt läheb.

Kui meil isegi ei oleks Euroopa Liitu, tuleksid põgenikud Euroopasse ikka. Aga siis meil ei oleks üleeuroopalist võimalust seda reguleerida.