Ta oli uudisest teada saades Pesa hotellis ja sealsed töötajad ütlesid, et ju ta pälvis teenetemärgi selle eest, et on tekitanud Setomaal niisugust segadust, mis on tähendanud inimestele uute võimaluste avastamist, toonud tavapärastest raamidest välja ja sundinud otsima tegevusi, mida teha suure kirega.

„Kui tunnustus tuli sellise asja eest, siis olen valmis seda vastu võtma,” rõõmustas Timmo. „Olen väga tänulik selle märkamise eest, see on hinnang läbi minu meie kogukonnale, kus on suurepärased juhid ja eestvedajad. Igal juhul jagan seda kõigi oma meeskonnakaaslastega, ega üksi ei suuda nagunii kuigipalju ära teha.”

„Ta on kirju eluga mees, kellel on tohutult energiat,” ütleb üks Põlva ettevõtja. „Ta teeb ja jõuab palju, nii et tundub nagu tema ööpäevas oleks rohkem kui 24 tundi,” ütleb teine Timmot tundev inimene.

Mokornulgas Härmä külas on Margus Timmo ehitanud ja taastanud Timmo talu, mis juba vähemalt kuue põlve vältel kannab tema esivanemate väärtusi. Mees ise väärtustab looduslähedast elu, mida Setomaa võimaldab, ja väldib rahvarohkes Tallinnas käimist.

Ta alustas omal ajal Põlva lähistel Timmo tallidega, pakkudes ratsamatku ja lastelaagreid. Nüüdseks on hobused vahetatud busside vastu ning tema osaühing Kagureis viib kultuuri-, loodus- ja ajaloohuvilisi Setomaad avastama, küll ühe-, küll mitmepäevastel reisidel.

Ööbimiseks on aga Timmol Põlvas hotell Pesa, mis kannab Rohelise Võtme märgist. See tähendab, et seal pakutakse külalistele võimalikult naturaalset, puhast ja keemiavaba keskkonda. Hotellitoad on sisustatud täispuidust mööbliga, põrandaid katab naturaalne saareparkett, tekstiilid on võimalikult nahasõbralikud ja pesuained keemiavabad. Hotelli välisfassaadil on päikesepaneelid, mis panustavad sooja vee ja elektri tootmisse. Hotelli juures tegutseb ka minispaa Sõstar.

Mustad sõstrad on mehe viimaste aastate kireobjekt. Ta on istutanud maha tuhandeid sõstrapõõsaid ja rajanud mitme hektar jagu maheistandust. „Oma eeskujuga soovin julgustada teisigi inimesi võtta kasutusse tühjalt seisvad maad,” on Margu Timmo öelnud.

Mustsõstrakasvatusele elu sisse puhumiseks veab ta tulundusühistut Seto Aiad, kuna koos tehes on tulemus parem, kui üksi nokitsedes. Koostöö iseloomustab ka ta tööd Setomaa valdade liidu (nüüdse nimega Setomaa liit) juhina, mida ta on eest vedanud üle kümne aasta. Kõik ikka selle nimel, et Setomaa areneks ja seal oleks hea elada.

Valgetähe teenetemärk
president.ee
.

Valgetähe teenetemärk on asutatud 1936. aastal Eesti rahva vabadusvõitluse mälestamiseks. Valgetähe teenetemärk antakse riigiteenistuses või omavalitsuses osutatud teenete tunnustamiseks ja välismaalastele Eesti riigile osutatud teenete eest. Valgetähe teenetemärgil on seitse klassi.